IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 260 са вече сигналите за нередности в изборния ден към 12 ч.

12 от сигналите са свързани с проблеми с машинното гласуване - неработещи машини, липсваща или сгрешена информация за преференции

13:45 | 04.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Над 260 са вече сигналите за нередности и нарушения в начина на протичане на изборния ден, получени към 12:00 ч. на 4 април от застъпници на Демократична България и Защитници на вота в инициативата „Ти броиш“. Сигнали се получават през мобилното приложение, сайта tibroish.bg, както и по телефона.

Над 150 са новите сигнали от 9:30 ч. насам в онлайн платформата, с това общият им брой от 3 април досега достига 260. Други 60 сигнала са получени по телефона. 

12 от сигналите са свързани с проблеми с машинното гласуване - неработещи машини, липсваща или сгрешена информация за преференции (с нов сигнал от гр. Килифарево). В един от случаите, подаден от Защитник на вота в Димитровград, машината не е пуснала хартиената бюлетина, след което е отворена пломбата на машината без да се изчака техник.

Централната избирателна комисия (ЦИК) спря гласуването с машини в 4 МИР - Велико Търново след няколко сигнала, подадени от Демократична България - Обединение за сгрешена листа на коалицията в машината. Гласуването там ще продължи само с хартиени бюлетини.

„Това е безпрецедентно по обема си нарушение в изборния ден в България. От Демократична България от 3 февруари говорим, че трябва да се вземат мерки за гарантиране на сигурността на машинния вот. Не бяхме чути. Резултатът е видим”, каза юристът Надежда Йорданова.

Ситуацията с пандемията от COVID-19 и наложена карантина води до два типа проблеми, за които Защитници на вота подават сигнали. Граждани, които са планирали пътувания извън България и са заявили, че ще гласуват в чужбина, остават в страната заради карантина, но са заличени от списъците. На студенти пък е отказвано да гласуват в родните си населени места.

Получени са и сигнали за агитация от страна на кметове.

Във Виена, Австрия, председател на СИК е забранил на членовете да дават интервюта за протичане на изборния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още