IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: От МОСВ няма разрешение за внос на боклук от Италия

Контролът е засилен още тази година, твърди министърът на околната среда

12:49 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия, италианските власти не са ни информирали за задържан на незаконен превоз за България. Това обяви при изслушването си в парламента по искане на БСП министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от БТА.

До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз с жп транспорт на подобен вид отпадъци и съответно не е давано разрешение. В качеството си на компетентен орган МОСВ досега не е уведомявано от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз, предназначен за България, подчерта министърът. 

Поводът са съобщения в италиански медии за задържан влак с 815 тона незаконен боклук за България.

Контролът по транспортиране превоза на отпадъци, посочи Димов, е засилен още тази година, когато с цел претенция министерството е сезирало контролните органи в лицето на митниците, РИОСВ, "Гранична полиция" за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъци. Предприети са и мерки за намаляване на рисковете за здравето и замърсяване на околната среда, произтичащи от отпадъци. През септември са били инициирани съвместни проверки с граничните и митническите пунктове, по черноморските пристанища, откъдето напуска или влиза в страната ни трансграничен превоз на отпадъци.

Съгласно европейски регламент контролът на този етап е предварителен и по документи, разясни Димов и подчерта, че стриктно се следи да не се надвишава капацитетът на получаващите отпадъците инсталации.

В случаи на съмнение за съответствие на товара и придружаващите го документи, на съмнение за класификацията на товара като отпадък, проверяващите незабавно уведомяват директора на РИОСВ, на чиято територия се извършва проверката за вземане на решение.

Министърът не можа да даде точни данни на колко фирми у нас са издадени разрешения да внасят боклуци, какво количество и къде е боклукът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още