IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 3,8 млн. лева ще получат фермери по de minimis в сектор „Растениевъдство“

Земеделци със 100% щети от неблагоприятни климатични събития върху площите могат да кандидатстват за финансова помощ по програмата, съобщиха от ДФЗ

14:01 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Държавен фонд „Земеделие“ ще предостави допълнително 3,8 млн. лева по de minimis за земеделците, които отглеждат плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, но са пропуснали срока за кандидатстване при първия прием, съобщиха от ДФЗ.

Финансова помощ ще получат и стопани, които са подали валидно заявление за директни плащания по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020.

За нея могат да кандидатстват и земеделци със 100% щети от неблагоприятни климатични събития през тази година върху площите, които досега не са подали заявление за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания  2020 и не са били допустими по първия прием.

От ДФЗ посочват, че ставките за подпомагане при картофи, лук и чесън е до 150 лв./ха; при картофи (за регистрирани площи за фитосанитарен контрол в БАБХ до 31  юли 2020 г.) – до 400 лв./ха; за моркови, зеле, дини и пъпеши – до 150 лв./ха.

За фермерите, които отглеждат домати, краставици, корнишони и патладжан, помощта ще е до 200 лв./ха.

Ставката за подпомагане при отглеждане на пипер е до 300 лв./ха; за оранжерийни зеленчуци - до 2 хил. лева/ха; за ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини – до 250 лв./ха; сливи и десертно грозде – до 150 лв./ха; за винени лозя – до 250 лв./ха; за маслодайна роза – до 200 лв./ха.

От ДФ „ Земеделие“ припомнят, че  вече са изплатени близо 15 млн. лева в подкрепа на фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.

Общият размер на средствата по схемата de minimis, която един земеделски стопанин може да получи, е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години.

Предстои Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието, храните и горите да изготвят указания за предоставяне на помощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още