Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Ганев: България трябва да трансформира икономиката си заради ниския растеж на ЕС

ЕК планира фонд в помощ на фирмите, за да излязат на капиталовите пазари, информира Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на комисията в България

Петър Ганев: България трябва да трансформира икономиката си заради ниския растеж на ЕС

Снимка: Ройтерс

Прогнозите за Европа са за нулев или 1-процентен икономически растеж. В тази ситуация България трябва да трансформира икономиката си, за да расте в подобна обстановка. Това препоръча по време на Българския икономически форум 2019 г. старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев, цитиран от БТА.

“Германия, като основен партньор на България за износ, спря да расте, сега е на нула и има прогнози, че ще расте с около процент и нещо следващата година, но това е голямото предизвикателство през икономиката ни", коментира икономистът и посочи, че въпросът е свързан с това дали икономиката ни може да продължи да расте, когато тази на Германия не се увеличава.

Още по темата

Той напомни, че според официалната прогноза за следващите три години на Министерството на финансите очакванията са за растеж на страната от 3 – 3,5%, като той ще е движен от потреблението, включително и вътрешното.

Според Ганев се очаква темповете на ръст на кредитиране на домакинствата леко да спаднат, но да има повече кредитиране за предприятия.

Икономистът очаква разходите за труда да продължат да вървят нагоре.

Цветан Кюланов, ръководител на Представителство на Европейската комисия в България ,съобщи, че Европейската комисия ще предложи на малките и средни предприятия (МСП) мерки за подкрепа. Една от тях е планираното създаване на фонд, който да помага на фирмите да стигат до капиталовите пазари и да се листват на платформа, откъдето да могат да набират капитали. Това предложение се очаква да дойде най-вероятно догодина.

“Работи се и по Стратегията за МСП с предвидени улеснения за правене на бизнес. Ще се предложи и механизъм за минималната работна заплата (МРЗ в ЕС), напомни за евроинициативата Кюланов. – Тя няма да е 500 евро за всички, а ще е съобразена с икономиките на държавите членки. Принципите ще са еднакви, но нивото на предложението няма да е еднакво.”

Кюланов смята, че МРЗ в България през последните години се увеличава с темпове, които са по-бързи от темпа на икономиката. Нямаме още конкретно предложение, но не мисля, че това ще е сериозен фактор в България защото у нас тя вече е някъде над 50% от средната и не мисля, че ще има някакво директно отражение”, коментира ръководителят на Представителство на Европейската комисия в България.

Той напомни, че освен темите, свързани с климата, сред приоритетите в работата на ЕК е върховенството на закона и помощта за Западните Балкани. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май