IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Мутафчиев: Модернизацията на жп транспорта е важна, за да бъде конкурентен

Трябва да се инвестира в локомотиви, да се ускорят ремонтите и изграждането на нова железопътна инфраструктура, съветва бившият транспортен министър

17:40 | 28.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Важно е инвестициите в БДЖ да бъдат част от програма за развитие, която да следва определени цели за подобряване на ефективността на работата в железопътния транспорт. Трябва да се инвестира и в локомотиви, да се ускорят ремонтите и модернизацията на железопътната инфраструктура, за да може да жп транспортът да бъде конкурентоспособен. Това е мнението на Петър Мутафчиев, бивш транспортен министър, изказано в Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че сред шестте условия, които бяха поставени на България за влизане в еврозоната, е, че страната трябва да приеме изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за управление на фирмите с държавна собственост".

Според него е много важно този, който притежава капитала, да знае какво иска при управлението на неговото предприятие. "Няма значение дали това е държавата или частна компания.При спазването на тези условия може да се постигнат добри резултати", смята Мутафчиев.

Той засегна въпроса за възнагражденията на мениджмънта, като заяви, че те задължително трябва да са свързани с резултатите, които ще изпълнят.

Мутафчиев коментира, че обновяването предвижда изграждането на влакови композиции, които ще бъдат на по-високо ниво. "Но това няма да реши проблемите с подвижния състав, смята той. – Важно е да се поддържат добре сегашните мотрисни влакове. Има 50 електрически и дизелови влака. Това са влакове, които се използват за крайградските зони. Те са много икономични, а услугата е комфортна."

По думите му БДЖ трябва да възстанови своя кредитен рейтинг.

"До 2009 г. БДЖ получаваше финансиране от институции извън България без държавна гаранция. Това означаваше добър кредитен рейтинг", посни Петър Мутафчиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Инвестирайте в локомотиви, с които да превозвате продукцията от оръжейните заводи, а после печалбите по нечии джобове. Инвестирайте в некачествени магистрали, в далавери, кражби и продажби, после не се чудете, защо опашките на Терминал 2 са големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Празни приказки са това, БДЖ е безнадеждно корумпирана и демотивирана за развитие държавна компания. Източва бюджета от десетки години, само приватизация може да и помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още