IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 март

07:20 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бързо и без дебат камара отменя международните стандарти за оценителите
В. Капитал Daily

Този уикенд в Шумен камарата на оценителите, на която държавата е поверила лицензирането и правилата за преценката колко струва всеки актив в България, ще забрани използването на Международните стандарти за оценяване (МСО) и без дебат ще приеме спорни български. Замяната се прави, без публично да са показани предлаганите методи и с недоказан мотив. Срещу предложението е другата организация в сектора, която обединява компании оценители, много от които международни, но не регулира сектора. Причината за недоволството: новите правила ще създадат несигурност за инвеститорите.
Камарата на независимите оценители в България (КНОБ) е изготвила нови задължителни за бранша Български стандарти за оценяване (БСО). 

Парламентът най-сетне събра воля срещу кухите професори
В. Сега
След години неуспешни опити да се затегне контролът над масовото производство на професори и доценти депутатите най-накрая въведоха ограничения. Занапред кандидатите за придобиване на научни степени (доктор и доктор на науките) и за заемане на академични длъжности (професор, доцент, главен асистент и асистент) трябва да отговарят на минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им дейност. Това предвиждат текстове в Закона за развитие на академичния състав, приети вчера на второ четене в пленарната зала. Досега подобни изисквания нямаше, поради което всеки университет и научна организация сами определяха правила за провеждане на конкурсите. 

Кметовете ще следят дали барове и дискотеки си плащат за музиката
В. Сега

Кметовете на общини ще следят дали музиката в кафенетата, баровете, ресторантите, дискотеките и търговските обекти е с уредени авторски права. Те ще отговарят и за заведенията в курортите. Това реши вчера Народното събрание като прие окончателно поправки в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Новият регламент влиза в сила след 9 месеца. През това време общинските администрации ще трябва да обучат хора, които да отговарят за прилагането му. Заведенията трябва предварително да уреждат правата на излъчваната музика. Когато това става с договор с дружество за колективно управление на права или с новосъздадените по реда на новия закон независими дружества, размерът на възнаграждението ще се определя чрез "споразумение" между двете страни. 

Китайците от Хайнан взимат летище Пловдив
В. Стандарт

Консорциумът между китайската HNA Airport Group Co LTD и българската Пловдив Еърпорт инвест взима летище Пловдив на концесия за 35 г., научи „Марица". Според изданието, комисията към Министерството на транспорта вече е направила своя избор, а до дни се очаква официалното решение на Министерски съвет.
Китайците от Хайнан и местните им партньори се състезаваха на финалната права срещу пловдивския консорциум между транспортния гигант ПИМК и "Тракия икономическа зона", който получи и официална подкрепа от общината. При разглеждане на документите и инвестиционните намерения обаче експертите в министерството са преценили, че офертата на Хайнан е по-добра и гарантира развитието на аеропорта.

Създадоха туристически район "Южно Черноморие"
В. Монитор

Кметът на Приморско Димитър Германов оглави най-новата туристическа структура в Бургаска област - туристически район „Южно Черноморие“. Новата структура бе учредена в четвъртък, близо две години след възникване на идеята. На учредителното събрание присъстваха представители на всички 12 общини, както и неправителствени организации.
Новосъздаденият туристически район дава възможност за представяне на регионални туристически продукти, осъществяване на регионален маркетинг и реклама, както за еврофинансиране на туристически центрове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още