Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проф. Кантарджиев: Ако има нов пик на COVID-19 у нас, ще е през октомври

70-80% от случаите на заболели в страната са без симптоми

Проф. Кантарджиев: Ако има нов пик на COVID-19 у нас, ще е през октомври

Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по области, а в София разпространението е дифузно. Това обясни по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Някои експерти казваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процентът в някои проби е 10", обяви той.

Според него ако отново ще има пик на болестта, то той ще е през октомври.

"Ако има пик, ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи професорът.

Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки такива, като при тях болестта минава за една-две седмици. 

Още по темата

"Но трябва да се търси медицинска помощ ...защото ти може да си много леко или безсимптомно (протичащ пациент - бел. ред.), но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.

Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората.

Той обясни, че се правят повече тествове „не за да плашим хората", а „за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният", каза професорът.

По думите му в момента големият брой тестове са на ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общината. „В момента собствениците на предприятия също активно тестват", посочи Кантарджиев.

Той призова собствениците на предприятия така да организират мерките, че да не допускат разпространението на болестта в колективите.

„Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в Националния център и са качени вече в Световната ген банка и се анализират. От 35 секвенирани щама 33 са подобни на циркулиращите в Европа. В нашите щамове някои от мутациите липсват. Може би на това се дължи различният начин на разпространение в страната. Два от тях са идентични на началния китайски щам, който не знам как е дошъл, след като държахме под карантина всички, които се върнаха от Китай.

„Следващата седмица ще можем да кажем какви мутации са доминиращи в нас и дали те са свързани с поведението на вируса и промени в заболяването; от тези пациенти каква е епидемичната връзка и от кои държави са дошли. Утре започва секвенирането на още една група щамове", заключи проф. Тодор Кантарджиев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София