IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени се забавя през юни

Нарастването на годишна база се дължи основно на увеличените цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

13:20 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на производствените цени се забавя през юни 2019 г., като увеличението на годишна база е с 0,9%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Нарастването се дължи основно на увеличените цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,6%.

Спрямо година по-рано спад се наблюдава в добивната промишленост - с 6,3%, и в преработващата промишленост - с 0,7%. В преработващата промишленост по-ниски са цените при производството на основни метали - със 7,2%. По-съществено покачване на цените се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,4%, при производството на облекло - с 3,1%, и при производството на хранителни продукти - с 3,0%.

Спрямо предходния месец производствените цени през юни намаляват с 1,1 на сто. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1,4%, и в добивната промишленост - с 0,3%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е отчетена промяна.

Източник: НСИ

Най-голямо намаление на цените в преработващата промишленост спрямо май НСИ отчита при производството на основни метали - с 3,0%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,4%. По-значително увеличение има при производството на хранителни продукти - с 0,4%, на напитки и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0,3%.

Цените на производител на вътрешния пазар през юни 2019 г. нарастват с 2,6% в сравнение с година по-рано. Увеличение има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,3%, и в преработващата промишленост - с 0,8%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 9,4%.

През юни най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост на годишна основа е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,0%, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 3,8%. Най- съществено намаление се регистрира при производството на основни метали - с 5,5%.

Спрямо предходния месец индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни намалява с 0,3%. Понижение статистиката отчита в добивната промишленост - с 3,6%, и в преработващата промишленост - с 0,7%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава повишение с 0,6%.

В преработващата промишленост най-значително е понижението на цените спрямо предходния месец при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3%, и при производството на химични продукти - с 1,8%. По-съществено покачване на цените е отчетено при: производството на хранителни продукти, производството на напитки и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0,4%.

Производствените цени на международния пазар през юни 2019 г. се понижават с 1,5% в сравнение със същия месец на 2018 година. В преработващата промишленост цените намаляват с 2%. Най-голям спад на цените се наблюдава при производството на основни метали - със 7,6%, и при производството на химични продукти - с 1,4%. По-съществено повишение е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3,9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3,8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2019 г. намалява с 2,2% спрямо предходния месец. В преработващата промишленост  цените намаляват с 2,2%. По-съществен спад е регистриран при производството на основни метали - с 3,4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.4%, а повишение се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на хранителни продукти - по 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още