IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 63 млн. лв. осигуряват тестове за ученици, пари за медици на първа линия и лекарства

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство

15:41 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 12,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения за болнична помощ и готовност при възникване на недостиг вследствие на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19.

Целта е достъп на всички пациенти, нуждаещи се от спешно осигуряване, до качествени, ефективни и достъпни лекарства, посочва се в решението нахкабинета.

Списъкът на лекарствените продукти, съдържащи се в резерва, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването на тези лекарствени продукти са определени в заповед на министъра на здравеопазването. 

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 38,6 млн. лв. Приемането на Постановлението се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри.

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. са одобрени също така допълнителни разходи в размер на 13 млн. лв., с които се предвижда да се закупят неинвазивни бързи антигенни тестове подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на коронавируса.

Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично.

Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.

Със средствата се предвижда да се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование (от I до IV клас) два пъти седмично в рамките на един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още