Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще ориентира ли кризата политиката в културата към устойчивост?

Културният сектор има нужда от осигуряване на социалния екзистенц-минимум, посочи Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата

Ще ориентира ли кризата политиката в културата към устойчивост?

Снимка: НДК

В глобален мащаб културата е един от най-засегнатите сектори, в следващите месеци няма да има голямо подобрение. Такова мнение изрази Диана Андреева - Попйорданова, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в НАТФИЗ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес”. 

Още по темата

Тя обясни, че във всички европейски държави правителства на първо място са предприели осигуряване на социалния екзистенц-минимум. 

“Дали ще е мярка като във Великобритания - изплащане до 80% от заплащането, което е получавано в ситуацията преди извънредното положение, дали ще бъде грантова схема, дали ще се отпуска заплащане, което е в рамките на минималната работна заплата за страната - на първо място беше приложена тази мярка с широки критерии, достатъчно ясно и достатъчно опростени, за да могат голяма част от хората от културния сектор да попаднат в нея”, съветва експертът.

Според Андреева-Попйорданова икономическият смисъл на мерките, които подкрепят именно този социален екзистенц-минимум, е в това, че тези средства чрез потреблението отново се връщат към икономиката

Тя смята, че засега една от основните задачи ще бъде да се задвижва потреблението в колкото се може по-голяма степен. 

“Много често министърът ни на финансите счита, че парите, инвестирани в културата, са чиста загуба. За съжаление, това е неговата гледна точка от над десет години. Аз не споделям това негово отношение към българската култура, към сегашните мерки. Считам, че трябваше да даде позволение за много по-широко покриване на сектора в рамките на този социален екзистенц-мининум”,  посочи директорът на Обсерваторията по икономика на културата

Диана Андреева-Попйорданова къобщи, че над 80 хиляди са заетите в изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство, културния туризъм.

Според нея е важно е да се задвижи много по-широка програма за осигуряване на социален екзистенц-минимум на творците. 

Може би тази криза ще насочи вниманието ни към дълго отлагани политики, реформи, инструменти, които трябва да въвеждаме, за да вървим напред с ускорени темпове. Може би кризата ще бъде някакво лечение за културната политика, ще бъде надграждане в този аспект на устойчиво развитие на българската култура”, надява се експертът. 

Доколко има рентабилност залите да се запълват в рамките на 30%? Коя е най-чувствителната част от културния сектор?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен