IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите

Общинските съветници одобриха промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община

15:31 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: архив, Олег Попов, Investor Media Group

Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите, реши Столичният общински съвет (СОС).

На онлайн заседание общинските съветници одобриха промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, предаде БТА.

Вносители на доклада са председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева, председателят на транспортната комисия Карлос Контрера, зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев и общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Симеон Колев. 

Инициираме промени в нормативната уредба на Столичната община, с които да разрешим училищните автобуси да се движат в бус лентите. Особено в сутрешните часове трафикът често е натоварен, което води до закъснения, пише в мотивите към доклада.

"Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства, с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици", е записано в променената наредба.

Там е посочено още, че в Направление "Транспорт и градска мобилност" на Столична община се създава и поддържа база данни за специализираните превози. Базата данни се актуализира ежемесечно и се предоставя на Столична дирекция на вътрешните работи - отдел "Пътна полиция".

Вносителите изтъкват, че с промяната ще се улесни  придвижването на децата до училище и ще се намали престоят им в трафика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още