IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В коя страна хората са най-защитени от коронавируса?

Най-безопасна в Европа се оказва Германия, в рамките на ЕС България остава по-назад

08:25 | 16.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span><a href="https://unsplash.com/@kobuagency?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">KOBU Agency</a> on <a href="https://unsplash.com/@kobuagency?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></span></em></p>

Снимка: KOBU Agency on Unsplash

В много страни хората се страхуват за живота и икономическото си съществуване по време на породената от коронавируса криза. Тези, които живеят в Израел и Германия, са сравнително добре позиционирани.

Според нова класация Федералната република в момента е най-сигурната и стабилна държава в Европа и втората по безопасност в света. Само Израел управлява кризата по-добре  според класация за страните на лондонската Deep Knowledge Group  (DKG).

България, уви, не влиза в ТОП 40 на най-безопасните по отношение на Covid-19 страни в света, а в европейски контекст се намира в по-долната половина, след Швеция, Португалия и Франция, но преди Румъния, Андора, Великобритания, Сан Марино, Италия и Испания. 

Анализаторите на данни са събрали различна по вид информация - кога са влезли в сила ограниченията за излизане, дали е имало много нарушения, степента на ограниченията за пътуване, налице ли са всеобхватни тестове за Covid 19 и как са оборудвани болниците. Германия се справя особено добре по отношение на  кризисния мениджмънт на правителството. Тук например са важни функционирането на кризисните щабове и мобилизирането на бърза помощ.

В европейско сравнение след Германия се нареждат Швейцария и Австрия. Италия и Испания са на последните места. В глобално сравнение с общо 40 индустриализирани и развиващи се страни - като Африка и Южна Америка не са обхванати, място в дъното намират предимно страни от Югоизточна Европа като Латвия, Словакия и Словения.

В класация от над сто страни, върху която мозъчният център все още работи, например, САЩ са едва на 70-о място. Сред първите десет държави в света малко зад Израел и Германия са Южна Корея, Австралия и Китай.

„В сравнение с други страни, Германия в момента има най-доброто класиране по отношение на сигурността и стабилността в Европа и също така е една от водещите държави в света по отношение на управление на кризи", обяснява пред Spiegel експертът по данни Димитри Камински, основател на DKG. „Германия е изключително ефективна, като се има предвид  първоначално високите нива на инфекции, след което тя успя да спре болестта да се разпространява допълнително, без да достигне нивото на други страни. Това ще даде на Германия значителни икономически ползи след пандемията“. 

Мозъчният тръст DKG използва публични източници на данни за своята класация, например от Световната здравна организация или от университета „Джон Хопкинс“, и ги използва за захранване на алгоритъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
телец
преди 3 години
Е как!? Нали според великите ни ръководители на държавата и ББ България била преди другите, били сме първи по мерките?... Прости лъжци! Нормалните хора виждат и преценяват кой какъв е!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=C-dF-p7OQkM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Естествено. От около 9 години живея в Германия. Хората си щъкат свободно. На 200-300 човека я видиш един с маска, я не. Почти всичко си работи, освен магазините за дрехи(складовете им работят), заведенията, фризьорски салони и масажните центрове. Всичко друго си работи и пак няма кой знае каква заболяемост. Сигурно всички останали имаме имунитет тука или не се представят точни данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Ти статията прочете ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
wag1111
преди 3 години
Само не ми е ясно едно нещо. Как стана така, че и без кой знае какви строги мерки, хората са най- защитени точно в Германия. Е и това ако не са минути за РЕКЛАМА.Вирусът или не е толкова опасен колкото го представят, или го няма и просто си мият ръцете с него. Клоня към второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още