Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Все повече българи работят след пенсионирането си

Те търсят обикновено дейности с гъвкаво работно време

Все повече българи работят след пенсионирането си

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

146 хил. са работещите пенсионери у нас, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към края на 2018 г., пише в днешния си брой вестник „Монитор“. Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2014 г. насам, като само за последните две години те са скочили с 18 500.

„Задължително търсещите работа пенсионери държат да бъдат осигурявани за пенсия, с което целят да повишат размера на отпусканата им вече“, обясняват от Агенцията по заетостта. Всеки месец по 1871 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда. Жените, които продължават да се осигуряват за пенсия и след излизането си в заслужена почивка, взимат превес над мъжете. 

Още по темата

Малко над 1200 души от всички, които се записват месечно на борсата, са именно от нежния пол.

Дамите най-често намира работа в детски заведения като продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти.

Мъжете пък обикновено започват като охранители. Веднага след тях се нареждат шофьорите, строителните работници и животновъдите. От Агенцията по заетостта уточняват, че пенсионерите предпочитат гъвкавото работно време или непълния работен ден.

По данни на осигурителния институт от всички почти 150 хил. нашенци, които са останали на трудовия пазар, малко над 100 хил. са с пенсия за стаж и възраст. Всеки четвърти българин от третата възраст, който продължава да работи, е намерил препитание в столицата.

Веднага след София се нарежда и още един добре развит икономически регион – Пловдив. В дъното на класацията са Силистра, Търговище и Кърджали.

Освен тях още 34 482-ма под пагон продължават да се трудят. Това означава, че 23 на сто от всички работещи пенсионери са полицаи, военни или пожарникари. Средната възраст на служителите на МВР е 57 г., а възнаграждението около 800 лв.

Най-високи заплати след пенсиониране нашенци под пагон взимат в София - 1221 лв., а най-ниски в Благоевград – 795 лв. Възнагражденията на военните и полицаите във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора са най-близки до тези в столицата – по около 1000 лв.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предприемачите очакват ръст на бизнеса в следващите три месеца