Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За последните три месеца са забавени 79 дела за компенсации от бавно правосъдие

Почти 13 години е продължило дело за обезщетяване на неимуществени вреди, настъпили в резултат на нанесена обида от работодател на служител

За последните три месеца са забавени 79 дела за компенсации от бавно правосъдие

Снимка: Pixabay

Само през последните три месеца са забавени 79 дела за компенсации от бавно правосъдие. Това констатира проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет, след като е прегледал 117 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода 1 октомври - 31 декември 2021 г. От тях 79 са основателни, като 24 са по наказателни, а 55 – по граждански, търговски и административни дела, съобщи пресцентърът на Инспектората към ВСС.

Още по темата

Едно от най-продължителните производства, констатирани от инспектората, е дело за обезщетяване на неимуществени вреди, настъпили в резултат на нанесена обида от работодател на служител, продължило почти 13 години.

На първа инстанция делото е продължило три години и четири месеца, а на въззивна инстанция (Софийския градски съд) – девет години и три месеца. В градския съд по делото е имало само едно съдебно заседание, което е било насрочено 11 месеца след образуването на делото, а съдебното решение е било постановено осем години след изтичане на законоустановения срок.

От Инспектората към ВСС посочват, че "по делото са допуснати дълги периоди на процесуално бездействие". Спрямо съдията по делото е било образувано дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет, което е приключило с налагане на дисциплинарно наказание.

Най-дълго продължилото дело, от направената проверка на заявленията, е наказателно производство с продължителност 19 години, 10 месецa и 17 дни. Делото е образувано срещу двама души за измама.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра