IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Новият щам е по-заразен, но се влияе от ваксината

“Британският щам” е втората мутация на вируса, не е по-смъртоносен и не води до по-тежка клиника, няма повод за паника, коментират специалисти

11:06 | 21.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София. Там той провери дали се спазва издадената преди броени часове негова заповед за забрана на полетите от и до Великобритания и Северна Ирландия.

От снощи България въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство. Временно са преустановени полетите между двете страни, считано от тази нощ - от 00:00 часа на 21 декември 2020 г, до 31 януари 2021 г. 

Ангелов поясни, че в часовете след влизането в сила на заповедта за пътуванията от и до Острова у нас кацат три самолета, които са на практика изключение от тази заповед. Единият каца на летище "София" с български граждани. Другият каца във Варна, предстои да кацне още един. 

„Твърдо сме решени да опазим България от новия щам. Въпреки че има тенденция за покачване броя на излекуваните, аз още веднъж ще кажа: не искам българските граждани да са излекувани, искам да бъдат здрави”, коментира министърът, цитиран от Нова телевизия.

От общо 667 пътници от пристигащите от Великобритания 659 ще бъдат карантинирани за 10 дни. Останалите 8 са решили, че предпочитат да се върнат обратно, като за целта ще трябва да изчакат удобни полети в граничните зони. Сред тях са шестима англичани, една българка и един австралиец.

Здравният министър за пореден път призова хората да спазват противоепидемичните мерки у нас.

„Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19 . Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави", коментира по Нова телевизия имунологът проф. Андрей Чорбанов

По думите му вирусът постоянно се променя, а новата му разновидност е по-заразна и ще се разпространява по-бързо. „Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вирусът се адаптира, за да прониква по-лесно в организма", поясни Чорбанов. 

Той е категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. „Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае, е, че дори една, две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той. 

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често. Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 е започнала да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още той.

Сега не е време за истерии или паника и няма нов щам, каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. „Вирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 6-7, мисля че прочетох някъде, че са променени 17 секвенции. Не е нов щам. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм”, добави Маджаров.

Той посочи, че засега не се съобщава за драстично по-тежко протичане, по-висока смъртност или случаи.

„Тези новини ми приличат малко повечко на политика, при положение, че тази промяна е открита преди два месеца. Изведнъж това е съобщено от премиера на Великобритания, а не от научните среди”, коментира още шефът на Лекарския съюз.

Вероятността мутацията вече да е в България е голяма, добави още Маджаров. 

Процентът на медиците, които ще си поставят ваксината срещу коронавирус, вероятно ще бъде по-висок от обявения, смята Маджаров.

Относно изследването на различни лекарства, които биха помогнали превантивно в борбата срещу COVID-19, председателят на БЛС каза: „Доста медикаменти през годината бяха нарочени за ефективни срещу коронавируса. Някои от тях оправдаха тези твърдения. Важното е да се намери лек срещу тази епидемия”, заключи той.

Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания - повече от 1100. Това заяви по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя добави, че появата на мутации е естествен еволюционен процес при вирусите, включително и за коронавирусите, които имат много по-нисък темп на промяна.

“Британският щам” е втората мутация, при която е установено по-лесно разпространяване на вируса, но не е свързана с по-тежка клинична картина. “Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника”, подчерта проф. Александрова.

Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта - по-дълга, а смъртността - по-висока, това вече щеше да е ясно, категорична беше тя. За да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия, продължи вирусологът и добави: “Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания.”

По думите ѝ “засега има повод да бъдем много внимателни, много предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и за излишна тревога”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
освен да го напсуваш на майка здравния министър , друго не ти остава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Varfor
преди 3 години
Как вчера вечерта не се знаеше дали въпросният нов щам ще се влияе от ваксините и това тепърва щеше да се изяснява и няколко часа по-късно здравният ни министър вече има категоричен отговор? Но като са хвърлили вече едни пари за ваксини в процес на тестване, какво друго да кажат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
просто да му пожелаем на здравния министър на мaйккa му путткaтa и да хои на Околовръстното при останалите "мутирали щамове" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Здравният министър: Новият щам е по-заразен, но се влияе от ваксината Виц за шопа и сапуна: Пениш се не пениш, ке те ям, пари съм давал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още