Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

П. Вълков: Инвеститорите търсят подценени компании с потенциал при възстановяването

Положителното развитие на сценария с ваксинирането подпомога възстановяването на пазарите, посочва началникът на Управление „Трежъри“ в Българска банка за развитие

П. Вълков: Инвеститорите търсят подценени компании с потенциал при възстановяването

Снимка: Личен архив

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г.".

Петко Вълков е началник Управление „Трежъри“ в Българска банка за развитие. Завършил е Международни икономически отношения в УНСС, откъдето получава и докторска степен по икономика. Притежава повече от 15 години опит на капиталовите пазари, който включва търговия на финансови пазари, управление на портфейли, структуриране и управление на договорни фондове и други инвестиционни продукти, инвестиционно банкиране, риск мениджмънт.

Петко Вълков е бил брокер на ценни книжа и инвестиционен консултант в инвестиционен посредник „БенчМарк Финанс“, изпълнителен директор на управляващо дружество „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД, както и директор „Частно банкиране“ в Първа инвестиционна банка.

Как се отрази глобалната пандемия на пазарите? Кои инвестиции бяха печеливши през годината? Има ли надценени компании и кои ще са печелившите сектори през 2021 година? Какви са рисковете за инвеститорите? Ще има ли радикална промяна в политиката на централните банки? На тези и други въпроси на Investor.bg отговаря финансистът д-р Петко Вълков.

- Г-н Вълков, изпращаме една "нулева" година, както я определиха някои експерти. Беше ли голяма волатилността на пазарите през 2020 г.?

- Действително, изпращаме една необикновена година, изпълнена с трудности и предизвикателства. Не бих я нарекъл „нулева“, тъй като ефектите от корона кризата вероятно ще окажат дългосрочно въздействие както върху социалните, така и върху икономическите дейности. Като най-очевадни примери за очакваните промени са все по-широко разпространяване на практика за работа от вкъщи, както и допълнително задълбочаване на процесите на дигитализация на всяко едно ниво – държава, бизнес, семейство, но и много други.

В началото на годината пазарите станаха свидетели на събитие без реално съпоставим прецедент, а именно обявяването на глобална пандемия. Пазарите бяха разтърсени и реализираха резки спадове през втората половина на месец март. Нещо повече, спадът на индекса S&P 500 беше един от най-резките, понижавайки се с близо 30% в рамките на няколко седмици, което е съпоставимо единствено със спада  този през Голямата депресия в САЩ.

Още по темата

Шокът в системата на финансовите пазари беше усилен от разразилата се през същия период петролна ценова война между Русия и Саудитска Арабия, което до невиждано преди това постигане на отрицателни цени във фючърсни контракти за петрола.

В резултат на всичко това, спадът на пазарите на акции беше всеобщ, без изключение. Силен спад беше отчетен и на кредитните пазари, където доходностите по корпоративни облигации се повишиха драстично. Интересът на инвеститорите беше насочен очаквано към държавни ценни книжа на най-големите държави и то основно в такива с по-кратък матуритет. Доходността и на дългосрочните книжа също спадна значително, в резултат най-вече на бързите реакции на централните банки по света и най-вече на Федералния резерв на САЩ.

Една от най-печелившите инвестиции през годината се оказа златото, генерирало значителен интерес от инвеститорите, които се насочиха към него, търсейки сигурност. За разлика от други години, този път нарастването на цената на златото не се свързваше непременно с очакване за повишаване на инфлацията, тъй като в условията на коронакриза, очакванията бяха по-скоро свързани с дефлация. Това се доказа и с липсата на голям интерес на инвеститорите към американските държавни ценни книжа, които са свързани с темпа на годишна инфлация.

Правителствата по света предприеха незабавни експанзивни фискални политики, насочени към намаляване на негативните ефекти от затварянето на икономиките.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Имената на бизнеса
В. Михов, JTI: Строгата регулация на тютюневия бизнес кара служителите да мислят комплексно