IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: Плановете на Facebook за дигитална валута са примамливи, но коварни

Частните валути имат малък или никакъв шанс да се наложат като надеждна алтернатива на тези, които са издавани от централните банки, смята членът на ЕЦБ

17:20 | 02.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ив Мерш. Снимка: Ройтерс</em></p>

Ив Мерш. Снимка: Ройтерс

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш смята плановете на Facebook за създаване на дигитална валута за „примамливи, но коварни“.

В реч в рамките на правна конференция на ЕЦБ във Франкфурт Мерш заяви, че частните валути имат малък или никакъв шанс да се наложат като надеждна алтернатива на тези, които са издавани от централните банки. Само те биха могли да дадат на дадена валута необходимата подкрепа, за да стане тя достатъчно надеждна и способна да спечели общественото доверие.

„Искрено се надявам, че народът на Европа няма да се изкуши да изостави сигурността и стабилността на установените средства и канали за плащане за сметка на примамливите, но коварни обещания на Facebook“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

Ръководителите на еврозоната предупреждават за рисковете, които крие Libra, откакто Facebook представи плана си за дигиталната валута през юни. Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало включително предупреди, че Libra повдига редица сериозни въпроси във връзка с рисковете от пране на пари и защита на личните данни. В същото време колегата на Мерш от Изпълнителния съвет Беноа Кьоре – председател на международна работна група върху Libra, заяви, че най-вероятно ще е необходима по-продължителна дискусия сред регулаторните органи преди да бъде стартиран проектът.

Антитръстовите власти в Европейския съюз също извършват свои проучвания за това как Libra ще се управлява и как точно ще работи новата платежна система.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни наскоро представи радикално предложение за цялостно преразглеждане на световната финансова система, в рамките на което доларът да бъде заменен като основна резервна валута за сметка на такава, наподобяваща Libra.

„Централните банки прегърнаха технологичното развитие в полето на паричните средства и ще продължат да изследват полезни нови иновации“, заяви още Мерш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Ив Мерш: Плановете на Facebook за дигитална валута са примамливи, но коварни Споко ве, ше видите кое е коварно.Ше се нажебите със всякакви "крипто" "валути"ше дойде вашият господар и ще въведе единна световна крипто-валута.Онова с печата на ръката или челото,с ДНК данни - да не хукнете да бягате....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още