Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Мисията на Сатоши, луна, UST, или къде нещата се объркаха

Виждаме сила от страна на биткойна, както и вяра, че той ще устои и докато това е така, мечтата на Сатоши ще е жива, пише Нейтън Томпсън за CoinDesk

Мисията на Сатоши, луна, UST, или къде нещата се объркаха

Снимка: Bloomberg LP

„Но те, нашите предци, станаха арогантни и корави и не се подчиняваха на вашите заповеди. Те отказаха да слушат и не успяха да си спомнят чудесата, които извършихте сред тях. Те станаха твърдоглави и в своя бунт избраха лидер, за да се върнат към своето робство“ (Книга на Неемия, 9:16-21).

Първият биткойн блок е исторически не само защото съдържаше първите 50 биткойна, но и защото в неговия код имаше кодирано посление: „The Times 03/Jan/2009 Министърът на финансите на ръба на нова спасителна програма за банките“ – заглавието от първа страница на The Times от 3 януари 2009 г.

Препратката към финансовата криза от 2008 г. от създателя на биткойна – под псевдоним Сакоши Накамото, често се приема като непряко заявление на мисията му: финансовата система може да бъде променена, парите могат да се подчиняват на неотменими закони, записани в код, а финансовите потоци могат да се движат безпрепятствено. Биткойнът може да е децентрализиран, отвъд упреците и манипулациите, пише Нейтън Томпсън за CoinDesk.

Още по темата

Но изглежда, че криптоиндустрията, вместо да пресъздаде една недоверчива егалитарна дигитална икономика, е раздирана от вътрешни борби. Пресъздадохме технологична версия на старата система, където алчността за доходност доведе хората до сложни и опасни стратегии за увеличаване на печалбите.

Сривът на TerraUSD (UST) – която някога беше третият по пазарна капитализация стейбълкойн, известен с това, че предлагаше 20% годишна процентна доходност върху депозити в протокола Anchor и щеше да направи много хора много богати – изглежда е абсолютен. Този път няма да има спасителни програми с парите на данъкоплатците.

Проблемите на блокчейна тера, заедно с ръст на индекса на потребителските цени в САЩ от 8,3%, доведоха до разпродажби на криптопазара. Цената на биткойна потъна и се движи под границата от 30 хил. долара, а алтернативните монети не се представят по-добре, тъй като инвеститорите или се обръщат към биткойна, или към кеша. Изтеглянето на средства, което наруши паритета на UST и долара, също така срина цената и на луна, която изтри над 99% само в рамките на няколко дни. По-рано тази година UST и LUNA имаха обща пазарна капитализация от 60 млрд. долара, а сега е под 7 млрд. долара.

Последиците тепърва започват. Има агрегатори на доходност, които използват UST като обезпечение и Бог знае още какви сложни финансови стратегии, построени върху стейбълкойна, които сега са изложени на риск. Хората загубиха спестяванията си.

До Куон, главният изпълнителен директор на Terraform Labs, миналата година бе начело на списъка на CoinDesk за десетимата най-влиятелни личности в сектора. Също както други брилиянтни технологични предприемачи, и той има култов статус – хората вярваха, че UST е една от най-невероятно структурираните финансови продукти, защото бе успешна.

Все още не е ясно как и защо UST се срина. Но Куон си спечели влиятелни врагове с плана, представен по-рано през годината, да превърне UST в един от основните стейбълкойни в света, като източи ликвидността от конкурентни проекти чрез инструмента за децентрализирани финанси Curve Finance. Той ескалира още повече ситуацията, като започна да коментира в Twitter.

Още по темата

Куон наистина направи многомилиарден залог върху цената на луна, каза, че конкурентният стейбълкойн DAI ще „умре“ от неговата ръка и нарече критик с обидна дума за човек с ограничени умствени способности само защото посочи слаби места в дизайна на UST.

Не е изненадващо, че блокчейн анализатори намират доказателства, че сривът на UST е предизвикан отчасти от саботаж. Изглежда неизвестен играч се е отървал от UST за 84 млн. долара точно една минута след като Terraform Labs изтегли капитал за финансиране на своя нов 4pool пул в Curve. Това помогна UST да се отклони от паритета с долара, което на свой ред отключи лавина от панически разпродажби и ликвидации.

Днес Куон и неговият екип се опитват да намерят решение. Според мнозина ситуацията не може да бъде спасена, особено като се има предвид, че трейдърите ще заемат ту дълги, ту къси позиции по целия път обратно до паритета с долара – ако изобщо стигне до там.

Куон напомня на друг „герой“ на криптосферата – Даниел Сестагали, основателят на Wonderland Money и прославен крипторазработчик. Поредица от ликвидации плюс разкрития, че неговият бизнес партньор е осъден престъпник доведоха до пълна липса на вяра в неговите проекти.

Индустрията ще е добре да запомни основното послание на Сатоши: криптовалутата трябва да направи нещата по-добри. Тя трябва да предложи на хората начин за спасяване и увеличаване на капитала им, без да се налага да се доверяват на трети страни, които са се проваляли отново и отново – както До Куон.

Не съм толкова наивен, че да мисля, че научените днес уроци ще доведат до хармонична ситуация, при която лъвовете от поговорката спят с агнетата, казва Томпсън. Въпреки това виждаме сила от страна на биткойна, както и вярата, че той и другите стойностни активи ще устоят на натиска и докато това е така, мечтата на Сатоши ще е жива.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Големите играчи су опитват да подкопаят основите на крипто. Децентрализация означава смърт ца тях.
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
До Коун беше казал, че се забавлява да гледа, как компании се разпадат, чудно дали и сега мисли така.
1
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Долу биткойна! Долу разхитителя на електричество.
1
 
5
 
1
преди 1 месец
"мечтата на Сатоши ще е жива" - хипотетичната мечта на измислен персонаж?

Още от Криптовалути
Цената на биткойна може би достига дъно, но този път по-различно