Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

ЕЦБ обмисля използването на всичките си инструменти срещу коронавируса

Управителният съвет приема покупките на облигации за по-ефективни от понижаването на лихвените проценти в условията на пандемията

ЕЦБ обмисля използването на всичките си инструменти срещу коронавируса

Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард трябваше да преодолее резервите на някои от колегите си преди три седмици, за да прокара своята спешна реакция на пандемията на коронавирус по време на телефонна конференция на 18-и март, информира Bloomberg.

От протоколите на заседанието, публикувани днес, става ясно, че някои от членовете на Управителния съвет са повдигнали въпроса дали ЕЦБ се нуждае от нова програма за предоставяне на подкрепа на 19-националната еврозона.

„Всички членове се съгласиха, че е необходим допълнителен силен отговор от страна на паричната политика“, пише в протокола, но въпреки това се забелязват „някои нюанси на възгледите относно специфичните елементи на предложението“.

В крайна сметка ЕЦБ одобри широка програма за закупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро (815 милиарда долара), включително премахване на ограниченията върху размера на дълга на всяка държава.

 „Някои членове“ на Управителния съвет „изразиха предпочитание за използване на съществуващия инструментариум“, като увеличаване на текущите количествени облекчения или дори програмата за изкупуване на облигации, известна като „Окончателни парични трансакции“.

Програмата е разработена по време на дълговата криза през 2012 г. и е насочена към държави, които имат кредитна линия към регионалния спасителен фонд.

Още по темата

Вдигането на някои ограничения подчерта намерението на ЕЦБ отново да засили паричните стимули, ако е необходимо. От  ABN Amro заявиха, че програмата за спешно изкупуване на облигации може да бъде увеличена с 500 милиарда евро още през този месец.

Лагард зави в интервю за френския вестник Le Parisien, че ЕЦБ е готова да предприеме още стъпки, ако нещата се влошат допълнително, но „няма да казва какви са те, защото въздействието им ще бъде свързано и с елемента на изненада“.

Някои от членовете на Управителния съвет за настояли за намаляване на основните лихвени проценти, посочва протоколът. В крайна сметка обаче повечето членове се съгласиха, че увеличението на покупките на облигации „би било по-ефективно“.

Шест дни след заседанието управителят на ЕЦБ призна, че „несигурността на икономическия фронт създава сериозни напрежения на финансовите пазари“. Тя отбеляза също, че „необходимостта от фискална подкрепа, е добре разбрана и много правителства вече са отговорили на призивите“.

Националните администрации обявиха мащабни програми от стимули, но не успяха да се споразумеят за общи решения като съвместно емитиране на дълг - така наречените коронаоблигации.

 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Джером Пауъл: Пресякохме много червени линии, които не бяха пресичани досега