Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Адванс Терафонд" ще синхронизира устава си с последните промени в закона

Те бяха обнародвани на 12 март 2021 г. и всички АДСИЦ трябва да направят актуализация в учредителния си акт до март 2022 г.

"Адванс Терафонд" ще синхронизира устава си с последните промени в закона

Снимка: Pixabay

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ ще синхронизира устава си с последните промени в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел и за дружествата за секюритизация (ЗДСИЦС).

Те бяха обнародвани на 12 март 2021 г. и всички акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) трябва да направят актуализация в учредителния си акт в срок от една година.

Събранието е свикано за 22 февруари 2022 г., а ако няма кворум, втората дата е на 9 март 2022 г.

Срокът за подаване на одитирани отчети (където ще стане ясен дивидентът) е до 31 март 2022 г., като още около 15 януари дружеството ще публикува броя продадени декари през 2021 г.

През ноември 2021 г. „Адванс Терафонд“ продаде 1157 дка при средна цена от 1630 лв. В близките дни ще излезе бюлетинът за декември и ще може да се прецени продадената земя за цялата 2021 г.

Промените в ЗДСИЦС станаха причина за намаление на дивидента на ФНИБ АДСИЦ например с 30% до 7,5 ст., защото от сумата за дивидент се приспадаха платените главници. Но при „Адванс Терафонд“ това не оказа влияние, защото последният няма дългове, а обратното, парични средства за 67 млн. лв. към 30 септември 2021 г., въпреки че всяка година купува земя и плаща дивидент на акционерите.

Акциите на „Адванс Терафонд“ поскъпват с 59% в последните 12 месеца до 2,88 лв. за брой и 245 млн. лв. пазарна капитализация. Поскъпването е по-голямо, защото е разпределен брутен дивидент от 0,109 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Скъпите суровини ограничават ръста на печалбата на производителя на капачки "Херти“