Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ затвори с повишения въпреки слабия оборот

Акциите на "Алтерко" поевтиняха за първи път от няколко сесии насам

БФБ затвори с повишения въпреки слабия оборот

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всички индекси на Българската фондова борса (БФБ – София) записаха повишения в сряда, въпреки че оборотът остана слаб.

Основният индекс SOFIX нарасна с 0,35% до 425,96 пункта, а по-широкият BGBX40 се повиши с 0,57% до 97 пункта. Секторният BGREIT нарасна с 0,34% до 135,5 пункта, а BGTR30 прибави 0,59% към стойността си до 478,76 пункта.

Като цяло активността беше по-голяма, след като бяха сключени 212 сделки с 47 емисии акции, но изтъргуваният обем не успя да достигне 1 млн. лв.

Лидер по оборот е "Слънце Стара Загора-Табак" АД с 378,5 хил. лв. , а „Асенова крепост“ АД генерира 267,8 хил. лв. от дневния оборот. От SOFIX най-висок оборот постигна „Сирма Груп Холдинг“ АД с 22,3 хил. лв.

От 15-те най-ликвидни дружества на БФБ най-печелившо в сряда е ТБ „Първа Инвестиционна Банка“ с ръст в цената на книжата от 3,16%.

Акциите на „Захарни заводи“ поскъпнаха с близо 17%. Компанията обяви, че преустановява производството на опаковки и разширява производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Сред губещите са „Спарки Елтос“ АД (-13,04%) и „Алтерко“ АД с понижение в цената от 6,54%. Това е първият спад в цената за технологичната компания в последните няколко търговски сесии, след като по-рано днес тя обяви, че продава част от своите акции от капитала на Link Mobility Group.

Днес БФБ  и Фонда на фондовете подписаха Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании, като проведоха дискусия с фондове за рисково и дялово инвестиране като потенциални инвеститори в обещаващи малки и средни предприятия чрез т.нар. пазар за растеж на БФБ.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Всички индекси на БФБ записват седмични спадове