Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ИХ България с 5,2 млн. лв. консолидирана загуба за първото тримесечие

Причината е основно в обезценките на собствени кораби за 6,52 млн. лв.

ИХ България с 5,2 млн. лв. консолидирана загуба за първото тримесечие

Един от корабите на дружеството Снимка: ihbshipping.com

„Индустриален холдинг България“ АД отчита 5,2 млн. лв. нетна консолидирана загуба за първото тримесечие на 2020 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Причината за загубата е обезценката на собствени кораби за 6,52 млн. лв. Новата стойност на корабите е определена чрез изчислението на стойност в употреба, върху която негативен ефект оказват спадът на фрахтовия пазар в резултат на намалението на световната търговия, свързано с пандемията на COVID-19, и рестриктивните мерки, предприети от държавите по цял свят за ограничаване на разпространението й, което допълнително влоши тенденцията за ниски фрахтови нива, посочва се в отчета.

Още по темата

Също така обезценките са поради павишаващите се екологични изисквания към корабите в експлоатация, което води до инвестиции за корабособствениците, които нямат положително влияние върху рентабилността и са свързани със сериозен разход и допълнителни дни извън експлоатация. На последно място е посочена нарастващата волатилност и нестабилност на пазара (политически рискове и други).

Консолидираните продажби на „Индустриален холдинг България“ АД намаляват с 12% на годишна база до 21,8 млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г.

„Свиването на световната икономика и забавянето на икономическия растеж в резултат на предприетите мерки от правителствата за ограничаване разпространението на пандемията COVID-19 оказа негативно влияние върху всички икономически агенти. Намалената икономическа активност в световен мащаб повлия и върху Групата, като консолидираните приходи за периода януари-март 2020 г. отчитат спад спрямо същия период на миналата година. Сегментът от портфейла на Индустриален холдинг България АД, който най-рано и най-сериозно беше засегнат, е шипинг индустрията. Макар и на по-късен етап, рестриктивните мерки повлияха върху бизнес активността и на другите сегменти.“, казва се в отчета на дружеството.

Индустриален Холдинг България АД

Приходите от продажби на металорежещи машини, компоненти и детайли намаляват до 6,73  млн. лв. за първото тримесечие на 2020 г. спрямо 8,44 млн. лв. година по-рано. Приходите от превоз на товари по договори за рейсов чартър са надолу до 5,25 млн. лв. спрямо 6,86 млн. лв. година по-рано. Приходите от тайм-чартър на кораби се увеличават до 2,38 млн. лв. от 1,8 млн. лв. за същия период на 2019 г.

Приходите от ремонт на кораби са надолу до 890 хил. лв. спрямо 1,53 млн. лв. година по-рано. Приходите от обработка на товари намаляват до 2,13 млн. лв. от 2,78 млн. лв. преди година. Това е пристанищната дейност на холдинга в КРЗ Порт Бургас и Одесос ПБМ.

През юни 2020 г. „Индустриален холдинг България“ АД е придобило (с приключил сетълмент към 30.06.2020 г.) 9 188 броя собствени акции при средно претеглена цена от 0,778 лв. за акция.

Общият брой на притежаваните собствени акции към 30.06.2020 г. е 7 801 780 броя акции или над 7% от собствените акции.

Акциите на "ИХ България" АД поевтиняват с 25% в последните 12 месеца до 0,76 лв. за акция и 81,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши до 10-месечен връх