Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Монбат ще разпредели 7 млн. лв. като дивидент за акционерите си

Разпределеният дивидент ще бъде със 75% по-висок от последно раздадения през 2019 г.

Монбат ще разпредели 7 млн. лв. като дивидент за акционерите си

Снимка: Pixabay

„Монбат“ се връща към разпределянето на дивиденти и след миналогодишната пауза тази година дружество ще разпредели между акционерите 7 млн. лв., става ясно от протокола от проведеното на 10 юни общо събрание на акционерите.

Компанията планира да разпредели печалбата, реализирана през 2020 г., както и част от неразпределената печалба от 2019 г. Акционерите ще си поделят нетната печалба за миналата година в размер на 5,356 млн. лв., заедно с част от неразпределената печалба от 2019 г. в размер на 1,643 млн. лв. Така общата сума на дивидента е 7 млн. лв.

Размерът на брутния дивидент за една акция е 0,1794 лв., а нетният дивидент (само за акционери физически лица) е в размер на 0,1704 лв. Така разпределеният дивидент ще бъде със 75% по-висок, отколкото беше последно раздаденият дивидент в размер на 0,1025 лв. през 2019 г. 

Общото събрание направи и рокади в Съвета на директорите на компанията. Акционерите освободиха като член на Съвета на директорите Димитър Николов Костадинов и избраха на негово място  Виктор Станимиров Спириев.

Монбат АД
Към 31 март „Монбат“ отчете на консолидирана база нетни приходи от продажби на стойност 89,8 млн. лв., което представлява увеличение от 25,78% в сравнение с година по-рано.

Реализираната печалба преди облагане с данъци e в размер на малко над 8 млн. лв., като нараства със 177,44% на годишна база, когато печалбата преди облагане с данъци беше на стойност 2,9 млн. лв.

През първите три месеца от годината приходите от чужбина са в размер на 43,1 млн. евро, които представляват 93,86% от общите нетни приходи от продажби.

За периода основен пазар на „Монбат“ е Германия с 4,085 млн. евро приходи от продажби, което представлява 9,48% от общия износ на дружеството на консолидирана база.

Реализираните приходи от продажби на вътрешен пазар на консолидирана база за тримесечието са в размер на 5,5 млн. лв. и представляват 6,14% от общите нетни приходи от продажби.

От началото на годината акциите на дружеството поскъпват с 43,75% при пазарна капитализация от 224,25 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,24% след спадове при 7 компании от състава му