IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схемата за листване на малки компании на БФБ може да тръгне до края на 2017 г.

Средствата са от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

10:55 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Възможно е ваучерната схема за листване на малки компании на БФБ да тръгне преди края на годината, заяви пред БНТ зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Той припомни, че целта е малки, средни и микрокомпании да бъдат стимулирани, като се покрият разходите им за първично публично предлагане с ваучери от 20 до 50 хил. лева. Тези средства ще дойдат от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. 

Зам.-министърът припомни, че по програмата са заделени 2,4 млрд. лв. за българския бизнес, като са сключени договори за 1,4 млрд. лв., или 65% от бюджета на програмата. Изплатени са около 0,5 млрд. лв., което, по негови изчисления, показва, че на ден се изплащат по 500 хил. лв.

Близо 3 хил. компании ще бъдат подкрепени с 400 млн. лв. по програмата през 2018 г. Заложена е и още една ваучерна схема - за закупуване на продукти, които да подобрят дигитализацията на компаниите.

България отбелязва 14% ръст на износа за първите 9 месеца на 2017 г., заяви още Манолев. По думите му по този ръст страната се нарежда на пето място в Европа. От страните в ЕС България има най-голям износ към Германия и в частност към провинция Бавария, а извън ЕС най-голям търговски партньор е Турция.

Увеличават се  инвестициите във високотехнологични производства и услугите, базирани на ефективност и знания.

Манолев припомни и прогнозата, че икономическият ръст тази година ще надмине 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още