IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Стара планина холд" продаде винпрома във Велико Търново

Холдингът ще се концентрира върху машиностроителния сектор

18:03 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: vinprom-vt.com</em></p>

Снимка: vinprom-vt.com

„Стара планина холд“ АД продаде дяловото си участие от 33 492 броя акции, всяка с номинал 2 лева, представляващи 95,69% от капитала на „Винпром" АД, Велико Търново, на цена от 2,25 млн. лв.

Купувач на акциите е дружество "Синтезия" ООД, съобщи холдингът в x3news.

Дяловото участие във „Винпром" АД е придобито от "Стара планина холд" през април 2017 г. за 1,9 млн. лева и за периода до настоящия момент холдингът е получил 1 млн. лв. приход от инвестицията.

Продавачът уточнява, че с продажбата на това дялово участие ще концентрира усилията и инвестициите в дружества от машиностроителния сектор.

След изключване на дружеството от консолидацията се очаква консолидираните нетни приходи от продажби на холдинга да спаднат с около 1 млн. лв. на годишна база.

Винпромът е специализиран в производството на оцет, високоалкохолни напитки, ликьори и бар сиропи. 0,11% от капитала на дружеството са собственост на Агенция за инвестиции и консултации, а 4,2% - на физически лица. За 2020 г. отчита печалба от 18 хил. лв. при 84 хил. лв. загуба за 2019 г. В предприятието работят 28 души при средна заплата 812 лв. 

„Синтезия“ е дистрибутор на материали и консумативи за полимерната и печатната индустрия. 

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още