IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Пазарите пак се позиционират за проинфлационна търговия

Ако държите пари в кеш, може би ще съжалявате, че не сте ги алокирали, коментира Николай Стойков

22:12 | 23.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Двигателят на икономиката продължава да е благоприятната парична политика на Федералния резерв. Това се случва благодарение на количествените облекчения, които имаме на развитите пазари. Те вече не са нещо ново за разлика от първия път, когато дойдоха през 2009 г. Пазарите пак се позиционират за проинфлационна търговия. Това сподели Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Заради политиката на Федералния резерв хората не са знаели какво ще бъде икономическото бъдеще. По-консервативните са си представяли, че в един момент балансът на централните банки временно ще порасне и после ще се върне към по-нормални стойности. Но нищо подобно не се е случило. Въпреки това в САЩ имаме доста интересен пазар, на който „много от опорните точки, които инвеститорите търсят да намерят, са видни и имаме продължаващо подобрение на пазарната конюктура“, посочи гостът. 

Тази ситуация ще продължава, докато Фед не се изтегли от пазара, посочва експертът. Дотогава Стойков не очаква никакви сериозни корекции. И дава пример с парти, на което предупреждават, че след 30 минути музиката ще спре, но никой не си тръгва докато наистина не затворят заведението. Стайков все пак напомня, че това вече се е случвало преди – през 2013-2014 г.

“Не може да си представим технологично какво означава това, когато се печатат толкова много пари. Ако сте асет мениджър, вие получавате обикновено 30% повече инвестиции на месечна база, отколкото статистически сте очаквали в дългосрочен план. Всеки очаква да получи много пари, да взима локации, ETF, взаимни фондове, знаеш, че в самата системата е заложена голяма ликвидност. Хората купуват без сериозна корекция и просто 1-2 дена е достатъчно, за да се даде ликвидност на пазара. И това го виждаме вече 6 месеца“, коментира гостът.

Всеки получава ликвидност на месечна база, каквато никога не е очаквал. И това няма да се промени скоро, обобщава Стойков. Той също така смята, че Фед ще отложат още изтеглянето си от пазара, а инфлацията ще бъде преходна и няма да остане дълго на нивата от 4-5%, които наблюдаваме. Фед са специалисти, които подценяваме. Те имат достъп до още повече информация да вземат правилни решения, добавя експертът.

В същото време Стойков не изключва в дългосрочен план инфлация рано или късно пак да се появи, изхождайки от историческите данни. Макар в последните 10 години да имаме спокойствие, то едва ли ще продължи вечно, смята специалистът.

„Ако държите пари в кеш сериозно в банки или в буркани или под матраците си, това са едни пари, които може би ще съжалявате, че не сте ги алокирали. Въпросът е къде и в какво.“

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още