IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна до седмичен максимум

Спрямо японската йена щатската валута се повиши до 112.72

11:56 | 21.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът започна новата седмица с повишение, достигайки най-високото си ниво от почти една седмица насам, подкрепен от слабостта на еврото. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, нарасна с 0.42% до 94.00 пункта. Спрямо японската йена щатската валута се повиши до 112.72. Швейцарският франк също реализира негативно представяне срещу американските пари, поевтинявайки с близо половин процент до 0.9929 франка за долар.

Еврото стартира новата седмица със спад поради политическите рискове, свързани с провала на германския канцлер Ангела Меркел да сформира коалиция. Меркел заяви, че ще информира президента за неуспеха. През уикенда стана ясно, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от преговорите. Въпреки че Християндемократическата партия на Меркел спечели изборите през септември, тя загуби доста депутатски места, правейки задачата за съставяне на правителство много трудна. В резултат на новината еврото отстъпи до 1.1730 долара. Спрямо йената единната валута поевтиня до 131.16, което е най-слабият резултат от 15 септември насам.

Златото спадна, притиснато от силното представяне на долара. Благородният метал поевтиня с почти процент и половина до нива от 1 275.80 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през декември се търгуваха около 1 275.30 долара. "През настоящата година златото проявява слабост на фона на оптимизма, който цари на финансовите пазари. Налице е слабост при търсенето на пазара на физическо злато", коментират от инвестиционната банка Julius Baer. Загрижеността около разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г., в комбинация с несигурността около данъчната реформа на Тръмп, ще бъде силна подкрепа за златото. Другите благородни метали също завършиха сесията на червена територия. Фючърсите на среброто намаляха с 2.3% до 16.89 долара за тройунция, докато платината поевтиня с 3.1% до 921.24 долара.

Петролът се понижи в понеделник поради предпазливостта на пазарите преди ключовата среща на ОПЕК, която ще се проведе през следващата седмица. Фючърсите на американския лек суров петрол спаднаха с 56 цента до 56.09 долара за барел. Сорт Брент отстъпи с 51 цента, достигайки 62.21 долара. Страните от петролния картел, заедно с Русия, ще се опитат да удължат настоящото петролно споразумение до края на 2018 година. "Очакванията са, че ОПЕК заедно с 10-те страни, нечленуващи в организацията, ще успеят да договорят удължаване на настоящата програма за ограничени добиви", коментира Тамас Варга, пазарен стратег в PVM Oil Associates.

Фондовите пазари в САЩ започнаха новата седмица с ръст. Dow Jones се повиши със 72.09 пункта до 23 430.33 пункта. Компаниите с най-силни резултати в индекса бяха IBM и Verizon. Книжата на Verizon скочиха с 1.7%, след като от Wells Fargo повишиха прогнозите си за възвръщаемостта от акциите. S&P 500 се покачи с 0.1 пункта до 2 582.14 пункта. Телекомуникационният сектор бе с най-стабилни резултати. Акциите на Delphi Automotive и General Motors нараснаха съответно с 3.4% и 2.3%. Nasdaq завърши сесията на 6 790.71 пункта.

Европейските пазари също започнаха седмицата с повишение. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 добави 0.67% към стойността си. DAX30 се повиши с половин процент, достигайки нива от 13 058.66 пункта, докато британският FTSE100 поскъпна с едва 0.12 на сто до 7 389.46 пункта. С най-силен резултат на стария континент бе секторът на автомобилостроенето, който започна седмицата с ръст от 1.33%. Акциите на германския автомобилен гигант Volkswagen нараснаха с 4.19%, след като през уикенда стана ясно, че от компанията възнамеряват да инвестират 22.8 млрд. евро за периода 2018-2022 година. Книжата на Porsche скочиха с 4.48%. На другия полюс бяха акциите на Elior Group, които се сринаха с близо 7%, след като от Citigroup понижиха прогнозата за акциите.

На обяд се очакват нови данни за британската икономика, по-важните от които са производствените поръчки на CBI. В 17.00 часа ще бъде публикувана информация за продажбите на готови жилища в САЩ за месец октомври. Очакванията на икономистите са продажбите да достигнат 5.42 млн. спрямо 5.39 млн. за предходния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

ESP35

Индексът ESP35, следящ сините чипове в Испания, се търгува около ключово психологическо ниво от 10 000 пункта. С оглед на успокояването на обстановката в Испания, се очаква инвеститорското доверие да се завърне на пазара на акции в страната.

EUR/USD

Двойката няколко пъти се опита да пробие низходящата от тренд линия в края на миналата и началото на тази седмица, но без успех. Очакваме спад в EURUSD до дъната записани в края на миналия и началото на настоящия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още