Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Държавната подкрепа дава изкуствен тласък на разходите за труд в еврозоната

Правителствените програми са повишили разходите за почасово заплащане с 5,2 на сто на годишна база, изчислява Евростат

Държавната подкрепа дава изкуствен тласък на разходите за труд в еврозоната

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Разходите за труд в еврозоната нарастват през второто тримесечие на фона на блокадите заради коронавируса, които доведоха до затваряне на огромни части от икономиката и намаляване на работните часове, съобщава Bloomberg.

Загубата на работни часове не е съчетана с намаляването на заплатите, тъй като компаниите продължиха да изплащат заплати на своите служители благодарение на правителствените програми за субсидиране.

Според Евростат въпросната държавна подкрепа е повишила разходите за почасово заплащане с 5,2 на сто на годишна база, което е двойно повече от средния темп на нарастване през 2019 г.

В същото време общите разходи за труд се увеличават с 4,2%, съобщават от статистическата служба на Европейския съюз (ЕС).

Дружествата също така ограничават наемането на нови служители през второто тримесечие. Делът на свободните работни места в еврозоната спада до 1,6 на сто от 1,9%, отчитайки най-ниската стойност от 2016 г.

Нивото на безработица в еврозоната достига 7,9% през юли, като се очаква то да нарасне до 9,4 на сто до края на тази година. То обаче не отразява правилно ситуацията на пазара на труда, като се има предвид, че много страни продължават да изпълняват своите програми за защита на работниците.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед може да актуализира насоките си за покупка на облигации „скоро“