IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците пестят по неволя

Основната причина за увеличаване на спестяванията в Европа е невъзможността на хората да похарчат парите си, посочват от ЕЦБ

16:02 | 22.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейците не са успявали – а не толкова, че не са искали – да харчат парите си в разгара на пандемията и това е предизвикало увеличаване на спестяванията, посочва Европейската централна банка, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria

Заради блокираните икономики през първата половина на годината милиони хора в еврозоната, принудени да останат вкъщи, не са успели да харчат от парите си както обикновено, заявява ЕЦБ в своя икономически бюлетин, публикуван във вторник.

Макар че потребителите са пестели повече пари заради притеснения относно загубата на работни места, то „принудителните спестявания изглежда са основният двигател на скорошния скок в спестяванията на домакинствата“, казват изследователите, позовавайки се на данните за първото тримесечие и предварителните данни за второто тримесечие.

Тези констатации са важни, тъй като икономистите по целия свят се опитват да преценят дали кризата ще доведе до продължителен период на слабо търсене.

И макар данни да предполагат, че хората не са спестявали непременно от предпазливост, то ЕЦБ предупреждава, че това може да се промени.

Последните проучвания показват, че потребителите планират да харчат по-малко за скъпи покупки през следващите 12 месеца, отколкото в началото на годината, въпреки че са спестили повече от обичайното, посочва ЕЦБ в своя доклад.

Такъв модел на харчене би могъл да поддържа нивата на спестявания по-високи от тези преди Covid-19, но везната се накланя към предпазните мотиви, смята централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още