IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната достигна близо 6-годишен връх

Това се дължи основно на по-високите цени на енергията и най-вече на петрола

14:45 | 31.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната достигна до най-високите си нива от близо шест години насам, тласкана до голяма степен от високите цени на енергията.

По предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат тя е достигнала стойност от 2,2% през октомври, което е минимален ръст спрямо 2,1% месец по-рано.

Данните за октомври са най-високите от декември 2012 г. насам, когато инфлацията също достигна 2,2%. Последният път, когато ръстът на цените беше по-голям, бе октомври 2012 г. - 2,5%, съобщава агенция Associated Press.

Основната причина за скока през последните месеци е повишаването на цените на енергията и най-вече на петрола. През октомври цените на енергията са отбелязали скок от 10,6% спрямо 9,5% през септември, съобщават от Евростат. Веднага след тях застават храните, алкохола и тютюневите изделия с ръст от 2,2% спрямо 2,6% месец по-рано. По значително е и увеличението в сектора на услугите, който през октомври е 1,5%.

Скорошното понижение на цените на петрола може да означава, че се задава забавяне на ръста на цените през идните месеци.

И макар основната стойност на инфлацията да е над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%, законодатели изразиха притеснение от задържащото се слабо покачване на основните цени. В резултат не се очаква скоро да бъдат повишени лихвените проценти от свръхниските им нива, въпреки че ЕЦБ се готви да приключи програмата си за изкупуване на облигации.

Премахвайки волатилните елементи като енергия, храни, алкохол и тютюн, инфлацията се ускорява с 1,1% през октомври от 0,9% предходния месец.

По-рано днес от Евростат публикуваха и данните за безработицата в Европейския съюз и еврозоната. Сезонно коригираните стойности за валутния съюз са в размер на 8,1% през септември, което представлява понижение на годишна база. Това продължава да е най-ниското им ниво от ноември 2008 г. насам.

При ЕС безработицата е в размер на 6,7% през септември, което също е спад на годишна основа. Това е най-ниската стойност от началото на изготвянето на месечни данни за заетостта през януари 2000 г.

Според данните през деветия месец от годината общо 16,574 млн. мъже и жени в ЕС, от които 13,153 млн. в еврозоната, са били без работа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
d333
преди 5 години
Е пък нали всички искаха 2% инфлация. Ей ви я на....Ама дали ще можете да я спрете на 2% или ще отиде на 3, после на 4... 10...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още