Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Коронавирусът може да задълбочи социалното неравенство в САЩ

Кризата причинява ценови шок за хората с по-ниски доходи

Коронавирусът може да задълбочи социалното неравенство в САЩ

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Кризата с коронавируса причинява ценови шок на гражданите с ниски доходи в САЩ, което може да задълбочи социалното неравенство, съобщава Bloomberg.

По-високите разходи за хранителни стоки по време на пандемията означават, че домакинствата с най-ниските доходи в страната се сблъскват с инфлация от 1,5%, докато при домакинствата с най-високи доходи тя е 1% през май, сочи проучване на Bloomberg Economics.

Обяснението за разликата се крие в начина, по който пандемията от коронавируса промени моделите на потребление. Коронакризата принуди домакинствата да харчат повече за храна и много по-малко за транспорт и развлекателни дейности.

Още по темата

„В период на протести и нарастващо недоволство срещу неравенството, разликата по отношение на инфлацията при хората с ниски доходи и хората с високи доходи, е причина за безпокойство“, обясняват Бьорн ван Рой и Том Орлик, анализатори в Bloomberg Economics.

Предположението, че коронавирусът е по-малко дезинфлационен, отколкото повечето икономисти смятат, представлява предизвикателство за Федералния резерв, който си е поставил за цел инфлацията за хората с ниски доходи да е по-ниска от тази в момента. Вместо това покупателната способност на гражданите с ниски доходи намалява.

“Притесненията са, че централните банки спасяват с предимство инвеститорите пред фирмите и служителите и че богатите хора, които притежават активи, печелят от количествените облекчения. Това създава усещането, че централните банки неволно допринасят за проблема с неравенството“, отбелязват двамата анализатори в доклада си.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
2
 
2
преди 4 месеца
Баси вируса ! Троянски кон на демократическата партия на САЩ !
2
 
12
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Всеки поне средно интелигентен от много години знае, че печатницата работи само и единствено за шепа хора, жалко че мнозинството е изключително затъпяло не само в България и няма как да го разбере и като го схване ще е късно, може цели държави като САЩ да потънат в пълна разруха.

Още от Новини
Доверието на британските потребители се подобрява леко