IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Има реален риск от фалит на малките компании

ЕЦБ ще запази "предпазната мрежа" поне до юни 2021 г., казва управителят на регулатора

13:20 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард по време на пресконференция във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кристин Лагард по време на пресконференция във Франкфурт. Снимка: Bloomberg LP

Има „реален риск" малките и средните предприятия да фалират преди края на годината, докато опасността за по-големите компании е да имат трудна 2021 година. Това каза в интервю за френския ежедневник Le Courrier Cauchois управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Европейската централна банка трябва да запази своята „предпазна мрежа" поне до юни 2021 година, за да подкрепи икономиката на еврозоната, заяви гуверньорът, визирайки програмата на банката за покупки на облигации.

„Наистина трябва да поддържаме „предпазна мрежа" и много атрактивни финансови условия поне до юни 2021 година, за да се помогне на икономиката", подчерта тя в интервюто.

Лагард посочи, че именно затова ЕЦБ реши през юни да увеличи обема на своите покупки на активи от 750 милиарда на 1,350 трлн. евро, да продължи тези покупки поне до юни 2021 г. (първоначалната крайна дата беше в края на 2020 г.) и да падежиращите ценни книжа поне до края на 2022 г.

„Трябва да предвидим възможността подкрепата да продължи и след 2020 г. Наистина трябва да поддържаме мрежата за безопасност и много атрактивните условия поне до юни 2021 г.“, поясни в разговора французойката.

Програмата за закупуването на активи за 1,350 трлн. евро представлява временен, гъвкав пакет, който играе много важна роля - цели да стабилизира икономиката на еврозоната и да спомогне за избягване на финансовата фрагментация, пояснява Лагард.

Що се отнася до пакета от заеми, все още не са разпределени всички, пояснява банкерът. „Това са целеви заеми за реалната икономика, с много атрактивни лихви. Искаме да насърчим банките да продължат да отпускат заеми в същите обеми, както преди кризата. В същото време френската държава - подобно на други правителства от еврозоната - предостави гаранции за тези заеми. Тя каза на банките: „Ако отпуснете заем на компания X, ние ви предлагаме нашата гаранция срещу риска от неизпълнение и ЕЦБ ви позволява да финансирате този заем с много атрактивна лихва“. Така банките получават двойно предимство: финансиране от ЕЦБ на много ниски лихви и държавна гаранция. Това означава, че има минимален кредитен риск. Трябваше да се направи. В противен случай имаше риск банките да изключат кранчетата (на кредитирането, б. Ред.)“, каза още Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още