IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре представящата се криптовалута тази година не е биткойн

Стойността на BNB е скочила с около 150%

22:11 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Само една голяма криптовалута се представя по-добре от мастодонта в индустрията биткойн тази година – едноименния токен на противоречивата крипто борса Binance Holdings, съобщава Bloomberg.

Стойността на Binance Coin, известна още като BNB, е скочила с около 150%, съобщава CoinMarketCap.com. Осем от криптовалутите в топ десет по пазарна капитализация или са понижили цената си, или са поскъпнали с доста по-малко тази година, когато биткойн удвои стойността си.

BNB, която се превърна във фаворит на крипто хедж фондове и големи трейдъри след появата си през 2017 г., позволява на притежателите й да получават отстъпки от таксата за търговия и други придобивки в Binance, като на практика се превръща в програма за лоялни клиенти. Криптовалути Криптовалути

Задържането на потребители вероятно никога не е било от по-голямо значение за Binance, тъй  като платформите за търговия с криптовалути са изправени пред нарастващо наблюдение от регулатори от Китай до САЩ. През последно време Binance е обвита в противоречия. Регистрирана в Малта, където се смята, че контролът не е така затегнат като в много други юрисдикции, компанията е смятана от някои критици за недостатъчно надеждна. Тези коментари обаче не се отразяват на търсенето.

Binance е увеличила пазарния си дял от около 30% от обема на водещите крипто борси на 45%, сочат данни на компанията CryptoComparе. Въпреки че пусна фючърси едва през септември, частната компания вече е четвъртият по големина фъчюрсен пазар за биткойн, сочат данни на Skew.com.

Криптоборсата вероятно е регистрирала най-доходоносното си тримесечие в историята през третото тримесечие, въпреки че много крипто валути, включително биткойн, потънаха, сочат данни на Multicoin Capital.

За да стимулира растежа, главният изпълнителен директор Чанпън Джао се впусна в придобивки, като неотдавна закупи DappReview, което помага на разработчиците да популяризират и следят представянето на приложения. На 20 ноември той придоби индийската компания WazirX, като позволи на местни жители да купуват и продават криптовалути легално.

Въпреки че BNB постигна ръст през първото полугодие, възвръщаемостта е сходна с тази в останалия свят на криптовалутите след забавянето на ръста на цените. Една от причините за Binance вероятно е спадът на т. нар. първични борсови предлагания (IEO), при които клиентите използват BNB токени, за да купуват токени на стартъпи на крипто борсата Binance.

„Относително силното представяне на BNB дойде през първата част от годината, когато манията по първичните борсови предлагания достигна връхната си точка“, казва Травис Клинг, който управлява крипто хедж фонда Ikigai Asset Management в Лос Анджелис. „През последните шест месеца те се охладиха значително и BNB отстъпи от относително силното си представяне“, допълва той.

Конкуренцията също се засилва. Много борси започнаха да пускат токени, като също предлагат отстъпки от таксата за търговия.

„Борсовият бизнес става изключително пренаселен. В началото на 2019 г. BNB беше единственият токен, издаван от крипто борса. Сега имаме BNB, OKB, HT, FTT, FLEX  и LEO. Това е голяма конкуренция за същия брой клиенти“, казва Джеф Дорман, главен инвестиционен директор на базираната в Лос Анджелис инвестиционна компания Arca Funds.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още