IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст на броя на молбите при безработица в САЩ

Пазарът на труда остава близо до пълна заетост, като нарастването на заетостта е със средно 215 хил. нови работни места на месец през първата половина на година

16:21 | 26.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на молбите при безработици в САЩ нарасна с 9 хил. до 217 хил. за седмицата, приключваща на 21 юли, става ясно от предварителните сезонно коригирани данни, цитирани от tradingeconomics.com. По този начин броят на заявленията за обезщетения при безработица се оттласна от над 48-годишното дъно, което беше достигнал.  За сравнение - прогнозите сочеха, че молбите ще бъдат 215 хил.

Данните за седмица по-рано бяха ревизирани в посока нагоре с 1000 до 208 хил., което беше най-ниското четене от декември 1969 г., припомня Ройтерс. 

Четириседмичната плъзгаща се средна, който се смята също за добър показател за ситуацията в страната, отчете спад с 2750 до 218 хил. Средната стойност за предходната седмица пък беше ревизирана във възходяща посока с 250 до 220,7 хил. лв.

Пазарът на труда остава близо до пълна заетост, като нарастването на заетостта е със средно 215 хил. нови работни места на месец през първата половина на годината. Безработицата през юни е на ниво от 4%.

По-рано през седмицата стана ясно, че вторичните продажби на жилища в САЩ са спаднали с 0,6 на сто през юни за трети пореден месец, тъй като по-високите цени и относително ниските наличности са отблъснали много евентуални купувачи.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че продажбите на домове на вторичния пазар са намалели миналия месец до годишен темп от 5,38 милиона с отчитане на сезонните фактори. През изминалата година продажбите на жилища са спаднали с 2,2 на сто. Един от основните проблеми за пазара е, че американците се сблъскват с цени на жилищата, които растат приблизително два пъти по-бързо от заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още