IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ при стоките се е разширил силно през юли

Основната причина е износът на земеделски стоки, който се е сринал

20:22 | 28.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ при стоките се е разширил силно през юли, след като износът на земеделски стоки се е сринал. Това предполага, че търговията вероятно ще повлияе изключително негативно на растежа на икономиката през третото тримесечие, предава Ройтерс.

Министерството на търговията заяви във вторник, че търговският дефицит при стоките се е разраснал с 6,3% на месечна база до 72,2 млрд. долара миналия месец. Износът на стоки се е свил до 140,0 млрд. долара в резултат на срива от 6,7% на месечна база на доставките на хранителни продукти и напитки.

Това вероятно отразява продължаващите промени в износа на соеви семена, след като земеделците осъществиха предварителни доставки на суровината през април и май до Китай, преди реципрочните мита на Пекин да влязат в сила в началото на юли. САЩ и Китай водят активно търговска война, налагайки си реципрочни мита.

Миналия месец е имало спад и при износа на капитал и потребителски стоки, макар че експортът на моторни превозни средства е нараснал. Вносът на стоки се е увеличил с 0,9% до 212,2 млрд. долара през юли на месечна база, подкрепен от импорта на хранителни продукти, индустриални доставки и капиталови стоки.

Наблюдава се и увеличение на вноса на моторни превозни средства, макар че вносът на потребителски стоки се е свил.

Американското правителство обяви миналия месец, че търговията е допринесла с 1,06 пр.п. за годишния темп на растеж на икономиката от 4,1% през второто тримесечие.

Въпреки че търговията вероятно ще забави икономическия ръст, той все пак се очаква да остане стабилен за тримесечието юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още