IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple плаща по 30 млн. долара месечно за услуги на Amazon

Въпреки че двете компании се конкурират в някои области, те имат и добро сътрудничество в други

20:00 | 23.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Apple и Amazon се конкурират за по-голям дял от потребителските разходи и внимание, те имат и доста силни бизнес отношения. Apple харчи по над 30 млн. долара месечно, за да ползва облачните услуги на Amazon, твърдят източници на CNBC, запознати с въпроса.

Облачните начинания на Apple отразяват решимостта на компанията да предлага онлайн услуги като iCloud бързо и сигурно, дори и да зависи толкова много от един от конкурентите си.

Топ продуктът на Apple - iPhone, достига пазарно насищане, ето защо компанията се насочва все повече към онлайн услугите, като потенциален бъдещ основен двигател на ръста на приходите. Наскоро компанията спря да разкрива броя продажби на iPhone и други хардуерни продукти. Вместо това обявява марж на печалбата за бизнеса си с услуги, който включва iOS App Store, AppleCare, Apple Pay и iCloud. Освен това през април Apple представи нови абонаментни услуги за видео и за списания.

Хората използват над 1 млрд. устройства на Apple всеки месец, а за целта компанията използва значителна изчислителна мощ и пространство за съхранение на данни. Apple инвестира значително в изграждането на собствена инфраструктура. През януари 2018 г. тя обяви, че планира да похарчи 10 млрд. долара за центрове за данни в САЩ в рамките на пет години. През декември пък разкри, че ще похарчи 4,5 млрд. долара от тази сума през 2019 г.

Същевременно компанията зависи и от по-малки доставчици на облачни услуги. Но ключови са големите играчи в сферата, включително Amazon Web Services и Google. В миналото Microsoft също предлагаше облачни инструменти на Apple.

Разходите на Apple за облака са били малко над 30 млн. долара месечно в рамките на първото тримесечие. Това е с над 10% повече спрямо година по-рано, твърдят източници.

Ако потреблението на AWS от Apple остане на тези нива през останалата част на 2019 г., годишните разходи ще надминат 360 млн. долара. През 2018 г. сумата е била около 350 млн. долара, допълват източниците.

Apple отказва да коментира въпроса. Amazon не е отговорила на запитването за коментар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още