IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии

Технологичният гигант е загубил 22,5% от стойността си спрямо рекордния връх от 2 септември

23:08 | 18.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Само за 12 борсови сесии Apple загуби над 20% от стойността си спрямо историческия си връх, като отписа над половин трилион долара от пазарната си капитализация, предава CNBC.

Технологичният гигант загуби 22,5% спрямо рекордния си връх от 137,98 долара за акции на 2 септември, като заличи около 536 млрд. долара от пазарната си стойност. Бързият и бурен спад на Apple следва силния ръст на цената на акциите й през август преди сплита на акциите. Големите загуби бяха стимулирани и от неотдавнашното продуктово събитие на компанията, първото за 2020 г., което не отговори на трескавите очаквания.

Ръководеният от Тим Кук гигант обяви във вторник редица нови устройства и нов софтуер, включително Apple Watch Series 6, новия iPad Air, нова фитнес услуга и нов пакет дигитални услуги, наречен Apple One. Компанията обаче не обяви нови iPhone-и. Освен това най-големият отсъстващ елемент от Apple One, който щеше да го направи много по-привлекателен, е хардуерна връзка с iPhone.

Слабостта на Apple през последните няколко седмици се случва и на фона на широките разпродажби в технологичния сектор, тъй като инвеститорите обърнаха гръб на компаниите лидери на пазара. Технологичният показател Nasdaq Composite се озова на територията на корекцията, като отписа над 10% от стойността си спрямо рекордния си връх.

Някои инвеститори смятат, че разпродажбите на акции на големи технологични компании се дължи на твърде високи оценки, които са стигнали твърде далеч, твърде бързо.

Преди разпродажбите цената на акциите на Apple нарасна с 21,4% само през август, тъй като съобщението за сплит на акциите предизвика главоломно рали. Ходът обърка мнозина на Wall Street, тъй като подобно корпоративно действие няма въздействие върху фунаментите на компанията или стойността на съществуващата собственост.

Някои анализатори обаче смятат, че Apple ще преодолее спада благодарение на силната си капиталова позиция и история на качествени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Охо не се притеснявай :) Аз още стискам акцийки на apple по 5$ от 2001-ва :)Не мисля и да ги продавам. Както казах стратегията е ясна. Buy & Hold. Работи от над 100 години няма нужда да откривате нещо ново. Не се "вържете" на разни трейдъри те ви искат да купувате и продавате всеки ден за да печелят от спреда. Ще ви звънят рамена, бицепси и други глупости ... не ги слушайте !!! Купувайте стойностни компании и вземайте дивиденти 2-3% ... това е. Никакви CFD-та !!! Ако някой все пак иска да играе на рулетка то спокойно може да си трейдва крипто някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
нищо не споменаваш за пролетарският YotaPhone ... остави я ябълката за който може да си я купи , той да му бере гайлето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Янките видяха дебелият край, и тия малкото, които имаха пари ги шитнаха в акции.Сега и там ще ги ограбят, и ще стане:Пролетарии от всички страни, съединявате се....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Че то цялата ябълчица реално толкова някъде да струва - около половин ГБ - и то най-ного.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още