IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма е предложил част от Ant Group на Пекин, за да успокои властите

Лидерът на компанията не се е появявал публично след спорното си изявление през октомври

17:41 | 21.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Докато Джак Ма се е опитвал да спаси отношенията си с Пекин в началото на ноември, изпадналият в затруднение китайски милиардер е предложил да предаде части от своя финтех гигант Ant Group на правителството, твърдят източници, цитирани от Wall Street Journal.

„Можете да вземете която и да е от платформите, която Ant притежава, стига страната да се нуждае от нея“, е предложил най-богатият китаец на необичайна среща с регулаторите, допълват източниците, запознати с въпроса.

Предложението, което до този момент не беше известно, е опит за изкупване на вината на Ма, след като той влезе в конфликт с представители на централната банка на страната, с органите за контрол на ценните книжа, банките и застрахователите. Срещата на 2 ноември се е състояла само няколко дни преди датата, на която Ant трябваше да стане публична в рамките на най-голямото първично публично предлагане в света.

Ма успя да ядоса Пекин със свое изказване през октомври, като заяви, че кампанията на президента Си Дзинпин за контрол на финансовите рискове затруднява иновациите. Сега регулаторите свикват среща, за да изразят притесненията си относно бизнес модела на Ant.

Предложението за помирение на срещата в крайна сметка не успява да спаси IPO-то, а след това Пекин затегна хватката си около големите китайски компании.

„Ant Group не може да потвърди подробности от срещата с регулаторите, проведена на 2 ноември 2020 г., защото въпросът е конфиденциален“, коментира говорител на компанията.

Спирането на първичното публично предлагане на Ant за над 34 млрд. долара, което се случи след срещата на 2 ноември, беше само началото. То беше последвано от поредица от действия срещу т.нар. „икономика на платформите“, или базираните в интернет бизнеси, управлявани от големи технологични фирми.

Лично Си е наредил на китайските регулатори да разследват рисковете, идващи от Ant, твърди представител на властите, който е запознат с въпроса. Това доведе до спирането на IPO-то.

Източници, близки до китайските финансови регулатори, твърдят, че засега няма решение във връзка с предложението на Ма. Един от плановете, които се разглеждат в момента, включва подлагането на Ant на по-строги разпоредби за капитала, твърдят източници. Съгласно този сценарий държавни банки или други видове държавни инвеститори ще купят дялове от Ant, за да помогнат за покриване на евентуален недостиг на капитал, свързан с по-затегнатите правила.

„Китайската държава вече ефективно национализира част от изградената финансова инфраструктура на Ant, като междубанковата платежна система, която стана NetsUnion”, твърди Мартин Чорземпа, анализатор от Peterson Institute for International Economics.

През последните години правителството, под ръководството на Си Дзинпин, показа, че е готово да обуздае частните конгломерати, които са смятани за недисциплинирани.

Така например имотният магнат Уан Дзиенлин от Dalian Wanda Group беше принуден да продаде активи, да свие бизнеса си и да изплати банкови заеми. Anbang Insurance Group, друг частен играч, беше поет от държавата, след като през 2018 г. нейният основател беше осъден на 18 години затвор за измами и присвояване. Освен това HNA Group, конгломерат, занимаващ се с хотели и авиокомпании, трябваше да се оттегли от агресивните си придобивания в чужбина и да продаде активи.

Доскоро Ма също имаше репутация на човек, който има добре отглеждани политически връзки. Той не се е появявал публично от спорната си реч на 24 октомври.

От години компании като Ant и Alibaba Group Holding (и двете контролирани от Ма) и интернет конгломерата Tencent Holdings, до голямата степен се радваха, че правителството не ги наблюдаваше толкова отблизо, докато те правеха експанзия на интернет базираните си разплащания, заеми и други бизнеси.

Но лидерите в Пекин показват все по-голямо недоволство от богатството и влиянието, което тези фирми са си изградили, както и от слабо регулираните им дейности.

През ноември Китай публикува предложения за регулации, които да попречат на въпросните компании да споделят чувствителни потребителски данни, да блокират по-малките си конкуренти и да имат друго, пречещо на конкуренцията, поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
инак - дърво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още