Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Илон Мъск отново скочи срещу Комисията по ценните книжа и борсите

Според него целта на комисията е да го заглуши

Илон Мъск отново скочи срещу Комисията по ценните книжа и борсите

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се обърна срещу регулаторите, заявявайки, че федерален съдия не е нарушил споразумението, сключено след обвинението му в измама, което ограничи комуникацията му в социалните мрежи. Сега Мъск предполага, че правителството се опитва да го заглуши, пише Wall Street Journal.

В искане, подадено този понеделник, адвокатите на Мъск са посочили, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC) не са показали, че туитът му от 19 февруари е бил от съществено значение, а федералната агенция е реагирала прекалено, посочвайки, че той се нуждае от предварително одобрение на всяко изявление, свързано с Tesla.

През февруари SEC заяви, че туит на Мъск е нарушил условията на споразумението му от 2018 г. В рамките на този случай Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара заради твърденията, че той е туитнал подвеждаща информация за превръщането на Tesla в частна компания.

Според комисията той е нарушил тази сделка с туит на 19 февруари, в който се казва, че Tesla ще направи около половин милион коли през 2019 г. Главният изпълнителен директор публикува няколко часа по-късно нов туит, в който се казва, че доставките ще достигнат само около 400 000 коли.

Мъск продължи споровете си с комисията и след сключването на споразумението миналата година, като се случва да обижда агенцията и твърди, че не я уважава.

Говорител на SEC не е отговорил веднага на запитването за коментар по въпроса.

Още по темата
Съгласно споразумението всяка публикация в социалните мрежи на Мъск трябва да бъде предварително проверявана и одобрявана, така че да не бъде споделено нещо, което може да повлияе на цената на акциите на компанията. Но съобщението, което той изпрати на 19 февруари за продуктовите обеми за 2019 г., не е било разгледано по този начин, твърди SEC и един от адвокатите на компанията.

В резултат на това Комисията по ценните книжа и борсите предприе действия, с които се опитва да принуди Мъск да спазва условията на споразумението.

Проблемният туит беше публикуван на 19 февруари, а в него Мъск посочва очакваните производствени нива за 2019 г. SEC твърди, че публикацията е включвала нова информация, която може да е съществена за акционерите и не е била разгледана от адвокатите, което пък нарушава заповедта на съда.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Доставките на Huawei може да намалеят с до 25% тази година