IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel: Коригирането на проблемите със сигурността ще донесе минимални последици

Устройствата няма да се забавят, както се твърдеше, коментира компанията

19:57 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Intel обяви, че коригирането на проблемите със сигурността в нейните микрочипове няма да забави компютрите, с което отхвърли опасенията, че проблемът, открит в микропроцесорите ѝ може значително да влоши представянето на техниката, предава Ройтерс.

Влиянието ще бъде незначително и ще бъде смекчено с времето, коментира Intel днес, като добави, че Amazon, Apple, Google и Microsoft са отчели малко или никакво влияние във връзка с ъпдейтите по сигурността.

Цената на акциите на Intel се понижи с близо 2% в четвъртък, след като инвеститорите бяха притеснени за потенциалното финансово влияние и щетите върху репутацията на компанията след обявяването на новината.

Най-големият производител на чипове потвърди по-рано тази седмица, че проблемите със сигурността в нейните широко използвани микропроцесори могат да позволят на хакерите да откраднат чувствителна информация от компютри, телефони и други устройства.

Експертите в сферата на сигурността са открили, че пропуските в системите излагат на уязвимост почти всички съвременни изчислителни устройства на Intel, Advanced Micro Devices и ARM Holdings.

Първият случай, наречен Meltdown, засяга чиповете на Intel и позволява на хакерите да заобиколят хардуерна бариера между приложенията, използвани от потребителите, и паметта на компютъра, като потенциално хакерите могат да прочетат запазеното в устройството и да откраднат пароли.

Вторият случай носи името Spectre и засяга чиповете на Intel, AMD и ARM, като позволява на хакерите евентуално да излъжат приложения, които иначе нямат грешки, така че да дадат тайна информация.

Intel заяви, че проблемите не са причинени от проблем с дизайна и помоли потребителите да свалят пачове и да обновят операционната си система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още