IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин забрани на интернет компаниите да блокират взаимно линковете си

Практиката на блокиране датира от много години и засяга популярните платформи

10:32 | 13.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайското министерство на индустрията заяви, че е наредило на интернет компаниите в страната да спрат дългогодишната си практика да блокират взаимно линковете към сайтовете си. Освен това обеща да предприеме действия срещу тези компании, които не се съобразяват с правилото, предава Ройтерс.

Ходът, който ще сложи край на тази проблемна практика сред най-големите китайски онлайн фирми, е само поредното усилие от по-мащабния натиск на Пекин, който засегна редица сектори – от технологичния до образователния и този за имоти.

Кампанията на правителството изтри милиарди долари от пазарната капитализация на част от най-големите компании в страната и остави инвеститорите нащрек кой може да е следващият сектор, който ще попадне под ударите на Пекин.

При обявяването на мерките Джао Джъгуо, говорителят на министерството на индустрията и информационните технологии, заяви, че ограничаването на нормалния достъп до интернет линкове без подходяща причина „засяга потребителското преживяване, нарушава правата на потребители и пречи на пазарния ред“.

Новите заповеди на Пекин бяха обявени, след като вестник 21st Century Business Herald писа в събота, че китайският министър на индустрията е казал на технологичните гиганти, включително на Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, да спрат да блокират взаимно линковете към уебсайтовете си от платформите си.

Китайският интернет е доминиран от няколко технологични гиганта, които с години са блокирали линковете и услугите на конкурентите в своите платформи.

Tencent например не дава възможност на потребителите да споделят съдържание от приложението на ByteDance за кратки видеа Douyin в чат приложенията на Tencent We Chat и QQ. През февруари Douyin подаде жалба в съд в Пекин, настоявайки, че това е поведението на монополист.

В други случаи онлайн магазините Taobao и Tmall на Alibaba не позволяват на услугата за разплащания WeChat Pay на Tencent да се ползва като опция за плащане.

Tencent е споделила пред вестник Securities Times, че категорично подкрепя решението на министерството и ще го имплементира на фази. Alibaba не е отговорила на запитването за коментар по темата.

Джао не споменава конкретни компании в своите коментари за новите насоки за бизнеса, но твърди, че все още има интернет компании, които не разбират достатъчно добре проблема с блокирането на линкове и действията, които е необходимо да извършат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още