IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти отдъхват - ЕС не прие реформата в авторското право

Платформите няма да се налага да делят приходите си с правоносителите

09:14 | 06.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Европейския съюз (ЕС) решиха засега да не приемат промените в регулацията на авторското право в блока, които имаха за цел да накарат Google, Facebook и други технологични гиганти да делят приходите си с издатели, телевизии и творци, предава Ройтерс.

Решението е победа за технологичните компании, които се противопоставиха на усилията на ЕС да осигури ниво на заплащане за творческите индустрии. Но големите корпорации заявиха, че това може да доведе до налагането на цензура.

Предложената промяна на регулацията на авторското право е базирана на предложение на Европейската комисия (ЕК) онлайн платформите да плащат на издатели, електронни медии и творци справедлив дял от приходите си с тях.

Ключова комисия в Европейския парламент също настояваше много за приемане на предложението, защото то ще даде повече сили на творческите индустрии.

Въпреки това вотът в четвъртък беше срещу започването на преговори със страните от ЕС възоснова на препоръката на комисията, а сега парламентът ще трябва да преразгледа предложението за гласуване през септември, преди да започне преговори с държавите членки, които вече са приели свои позиции.

Депутатът от Зелените Юлия Реда, която оглавява противопоставянето на твърдия подход на комисията, каза, че е време за връщане към плановете.

„Тези планове сега ще получат контрола и обществените дебати, които заслужават подобни широки мерки“, коментира тя. „Но битката далеч не е приключила. Трябва да се уверим, че през септември парламентът ще гласува за обновяване на регулацията а авторското право, която защитава интересите на авторите, но опазва и правата на интернет потребителите“.

"Надяваме се, че дебатите, които предстоят, ще се фокусират върху първоначалната мисия на защитата на авторското право и ще осигурят добър пазар за създаване на съдържание“, коментира Facebook.

Microsoft приветства решението, посочвайки, че правилата трябва да се съсредоточат в иновациите и проучванията. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още