IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туитовете на Мъск никога не са били одобрявани, твърди регулатор в САЩ

Комисията по ценните книжа и фондовите борси е категорична, че Илон Мъск не спазва споразумението си с нея

08:58 | 19.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор Илон Мъск никога не е искал предварително одобрение за нито един туит в профила на Tesla в Twitter, след като сключи споразумение с Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), одобрено от съда, за това как да комуникира важна информация за производителя на електромобили. Това обяви комисията, цитирана от Ройтерс.

Борсовият регулатор иска да докаже, че изпълнителният директор е в нарушение на сделката, която изисква всеки един туит, който той иска да публикува, да бъде одобрен предварително. Става дума за туитовете, които могат да засегнат съществено производителя на автомобили.

Течащата публична битка между Илон Мъск и SEC оказва натиск върху предприемача, който е лице на Tesla и се опитва да направи компанията печеливша, след като сви цената на своя седан Model 3 до 35 хил. долара.

Така например комисията заяви, че туит, който Мъск е изпратил до своите над 24 млн. последователи в микроблогинг платформата, твърдящ, че Tesla ще изгради около 500 хил. автомобила през 2019 г. е „очевидно нарушение“ на споразумението.

В края на февруари SEC е изпратил запитване до Tesla дали някой от туитовете на Мъск е бил предварително одобрен след въвеждането на политиката, сочат документи, подадени към федералния съд в Манхатан.

Tesla е отговорила с повече от две седмици закъснение с простичкото: „Не“.

„Следователно е изненадващо да установим, че към момента на подаване на молбата, Мъск не е поискал предварително одобрение за нито един от многобройните туитове за Tesla, които е публикувал в месеците след съдебното споразумение, което влезе в сила“, посочва SEC в документите си до съда.

През февруари регулаторът заяви, че Мъск е нарушил споразумението от септември за обвинение в измама, като е публикувал информация за Tesla без предварително одобрение от компанията.

В отговор Мъск е коментирал, че неговият „единствен, незначителен“ туит отговаря на споразумението и усилията на SEC да го хване в нарушение е намеса в свободата на словото му.

Адвокатите на Мъск твърдят, че туитът отговаря на комуникационната политика на компанията по отношение на директорите от висшия мениджмънт и е „гордо и оптимистично повтаряне на публично оповестена информация“.

Днес обаче комисията заяви, че политиката за предварително одобрение, договорена в споразумението, има за цел да включва голямо разнообразие от коментари, а не само тези, които се считат за съществени по стандартите на регулатора.

Споразумението между Мъск, Tesla и SEC реши дело, заведено от регулатора във връзка с туит на предприемача от август, че разполага с „необходимото финансиране“, за да направи Tesla частна при цена от 420 долара на акция. SEC нарече тези публикации „лъжливи и подвеждащи“, а превръщането на Tesla в частна организация така и не се случи.

Като част от споразумението Мъск се отказа от поста си на председател на Tesla, а той и Tesla се съгласиха да платят глоба от по 20 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още