IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber потвърди придобиването на дубайския си конкурент Careem

Това е най-голямото придобиване на Uber до момента

10:11 | 26.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies потвърди сключването на най-голямата си сделка до момента – за придобиването на конкурента си от Близкия изток Careem Networks за 3,1 млрд. долара, пише Bloomberg.

Uber ще плати на базираната в Дубай Careem 1,4 млрд. долара в брой и 1,7 млрд. долара в конвертируеми книжа, когато сделката бъде приключена, обявиха двете компании. Те ще трябва да изчакат регулаторното одобрение на 15-е държави, в които Careem оперира. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2020 г.

Споразумението беше обявено в момент, в който базираната в Сан Франциско Uber се подготвя за първично публично предлагане през април, коментират източници, запознати с въпроса.

Не се очаква придобиването да забави процеса по листването на Uber и ще позволи на компанията за споделено пътуване да подчертае глобалния си отпечатък спрямо конкурента си Lyft, който се очаква да направи първично публично предлагане в петък.

Новата сделка е най-скъпата до момента за Uber и бележи първия път, в който компанията купува някой от регионалните си конкуренти. Uber продаде редица от международните си бизнес звена, включително тези в Китай, Югоизточна Азия и Русия, придобивайки дялове в Didi Chuxing, Grab и Yandex. Друго нейно скорошно голямо придобиване беше това компанията за електрически велосипеди Jump Bikes.

Сделката за Careem представлява една от най-големите технологични сделки в Близкия изток, сочат данни на Bloomberg. Като част от споразумението Careem ще продължи да оперира като отделен бранд, дори след финализирането на целия процес.

Careem ще стане изцяло притежавано от Uber звено, а Мудасир Шейка ще остане главен изпълнителен директор на Careem.

Тъй като става дума за обединяването на двете най-големи компании за споделено пътуване в Близкия изток, сделката подлежи на регулаторно одобрение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още