IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

140 години от подписване на устава на БНБ от княз Александър Дондуков–Корсаков

БНБ е една от най-старите централни банки в света, 13-та по ред, и една от първите публични институции в България след Освобождението

17:55 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 25 януари се навършват 140 години от утвърждаването на устава на Българската народна банка през 1879 г. от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков–Корсаков.

Утвърждаването на устава е последвано от назначаването на първия управител на БНБ Лудвиг Карбоньор на 4 април, официалното откриване на банката на 23 май и извършването на първата банкова операция на 6 юни 1879 г.

В началото БНБ е централна държавна банка, поставена под контрола на министъра на финансите, която обслужва държавния бюджет и касовата дейност на държавата и извършва банкови операции, присъщи на търговска банка, без да притежава правото да отпечатва и да пуска в обращение банкноти. Със Закона за учредяване на БНБ и с новия устав, приети през 1885 г., е извършено преустройство на банката, разширена е нейната самостоятелност, предоставени са й права за печатане на банкноти и през същата година тя пуска в обращение първите български банкноти.

Българската централна банка е една от най-старите централни банки в света, 13-та по ред, и една от първите публични институции в България след Освобождението.

Създаването на БНБ предхожда свикването на Учредителното събрание за изработването и приемането на основния закон – Конституцията, свикването на Първото велико народно събрание за избор на държавен глава, свикването на Първото обикновено народно събрание и съставянето на първото правителство.

БНБ е институция с ключова роля във финансовата система на България и един от традиционните символи на суверенитета на нашата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още