IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редките сини диаманти - най-дълбоката тайна на Земята

Според ново проучване сините диаманти се образуват на дълбочина от над 600 км. под земната повърхност

20:22 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Историята на диаманта Hope – рядък син диамант, който е един от най-известните скъпоценни камъни в света, е сложна, преминавайки през ръцете на монарси, банкери, богати наследници и крадци, преди да се озове в музей във Вашингтон, разказва Ройтерс.

Геоложката история на сините диаманти е дори по-сложна, сочи проучване, публикувано в сряда, което разглежда тези изключително редки и ценни скъпоценни камъни.

Учените са анализирали 46 сини диаманта, включително един от Южна Африка, продаден за 25 млн. долара през 2016 г., и са открили, че те могат да се формират на дълбочина от поне 660 км., достигайки част от вътрешността на Земята, наречена долна мантия. Малки минерални фрагменти вътре в диамантите са подсказали на учените къде са се заформили те.

Сините диаманти са форма на кристал от чист карбон, образувани под влиянието на силна топлина и натиск. Сините диаманти кристализират заедно с хидратирани минерали, които преди много време са били част от морското дъно, но са били избутани по-дълбоко при движението на огромните тектонични плочи, оформили повърхността на Земята, твърдят учените.

Те вече знаят, че синият оттенък на тези диаманти се дължи на елемента бор. Проучването показва, че той преди е бил в океанската вода и в част от скалите по морското дъно, които в продължение на милиони години са се предвижили дълбоко под земята.

Това е първият път, в който някой представя базирана на факти история или модел за това как са се оформили сините диаманти. Преди това проучване нямахме представа къде се образуват, от какви видове скали са се сформирали или откъде идва борът в тях“, казва ученият от Gemological Institute of America Ивън Смит, който води екипа на изследването, публикувано в журнала Nature.

Повечето диаманти не са напълно безцветни, а често са с лек бледожълт оттенък. Макар че са редки, някои имат и открояващи се жълти, кафяви, розови или зелени нюанси. Около 99% от всички диаманти се образуват на около 150-200 км. под земята – доста над сините.

Освен диаманта Hope, който може да се види в Националния природонаучен музей "Смитсониън", друг син диамант, наречен "Син Опенхаймер" през 2016 г. бе продаден за 57,5 млн. долара – към онзи момент най-високата цена, плащана на търг, за скъпоценен камък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още