IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария няма да връща на Италия предполагаема картина на Да Винчи

Собственикът на картината „Портрет на Изабела д'Есте“, предложена на търг в миналото за сумата от 123 млн. долара, не е необходимо да я връща

15:45 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противоречива картина от 16 в., за която се предполага, че е на Леонардо да Винчи, няма да бъде върната скоро на Италия, след като швейцарски съд реши, че нейният собственик не я внесъл незаконно в страната, съобщава Bloomberg.

Собственикът на картината „Портрет на Изабела д'Есте“, предложена на търг в миналото за сумата от 123 млн. долара, не е необходимо да я връща въпреки предишно решение на по-ниска инстанция от 2018 г., заяви Върховният съд в Швейцария в решение от 13 май, оповестено днес.

Също така според институцията договорките между Швейцария и Италия за внасянето и връщането на културна собственост не трябва да се прилагат в случая на картината.

На увеличаването на цената на произведенията на изкуството те стават все по-търсени активи за вложение на средства от инвеститорите, превръщайки се често и в обекти на международни спорове, голяма част от които включващи и Швейцария.

Творбата „Спасителят на света“, за която също се предполага, че е на Да Винчи е в сърцето на спора между женевски търговец на картини и руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който на свой ред я продава през 2017 г. за рекордната сума от 450,3 млн. долара – близо три пъти повече от стойността, на която я купува. Картината трябваше да бъде изложена в т. нар. Лувър в Абу Даби през септември, но представянето ѝ бе отложено, което разпали спекулациите, че тя е изчезнала.

Според Бен Люис, автор на книгата „Последният Леонардо“, която разказва историята на картината, тя по всяка вероятност се намира в Швейцария, в складовия комплекс Geneva Freeport – най-голямото съоръжение за съхранение на изкуство в света.

В случая с „Портрет на Изабела д'Есте“ италианската прокуратура е поискала от швейцарските власти да конфискува картината в град Лугано, което е и направено. След това съд в адриатическия грас Песаро през 2017 г. осъжда собственика на затвор от 14 месеца за незаконен износ. Не е ясно дали собственикът, чието име не се споменава, е излежал присъдата. По-късно през 2018 г. съд в град Тичино в Швейцария постановява картината да бъде върната в Италия, което е обжалвано от собственика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още