IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франкфурт трябва да забрани някои дизелови автомобили, реши германски съд

Административният съд във Висбаден отсъди в полза на жалбата, внесена от екологичната група „Германска помощ за околната среда"

11:32 | 06.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германски съд постанови, че финансовата столица на страната Франкфурт трябва да забрани дизеловите автомобили с висока степен на замърсяване, за да подобри качеството на въздуха в града, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Снощи административният съд във Висбаден отсъди в полза на жалбата, внесена от екологичната група „Германска помощ за околната среда“, която твърди, че градът не спазва правилата на Европейския съюз за чистотата на въздуха, когато става дума за нивата на азотните оксиди.

Засега няма яснота колко превозни средства ще бъдат засегнати и в каква степен.

Хамбург вече забрани по-стари дизелови модели да се движат по определени улици в града. От 31 май градските власти забраниха  достъпа на дизели със сертификат под Евро 6 по главните градски булеварди. Отделно части от центъра също така няма да са позволени за камиони с дизелови двигатели. Глобите за нарушаване на забраната са съответно 25 евро за автомобили и 75 евро за камиони. 

Властите в Щутгарт също планират да не допускат стари дизелови автомобили в някои райони на града от идната година.

Дизеловите двигатели, които са популярни в Германия, отделят вредни азотни оксиди.
Забраните бяха обявени след съдебно решение от февруари, което позволява на градовете да включат в мерките си за опазване на чистотата на въздуха забрани за движението на дизелови автомобили, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още