IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изненада с трета поредна печалба и то насред коронакризата

Върнете на хората тяхната проклета свобода, избухна Илон Мъск в разговора с анализаторите

08:46 | 30.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Колкото и революционна да е Tesla, Илон Мъск има дарбата да затъмнява иновациите на компанията си с ексцентричната си личност. По време на представянето на тримесечните данни на производителя на електрически автомобили, шефът му внезапно започна тирада срещу ограниченията за излизане в САЩ и други страни, които трябва да предотвратят масовото заразяване с коронавируса, но също така правят невъзможно производството на автомобилите му. „Заключвате хората у дома срещу тяхната воля“, избухна той и нарече мерките „фашистки“.

Затварянето на несъществени магазини и фабрики причинява изключителни щети не само на Tesla, но и на много други компании. „Върнете на хората проклетата им свобода!“, избухна накрая той и отговори на въпрос на анализатор за маржовете на новия Model Y едва няколко минути по-късно, след кратко прекъсване.

С всичко това Мъск отвлече вниманието от много положителни новини: За първи път в историята на Tesla компанията отчита малка печалба през традиционно слабото първо тримесечие на годината според международно признатия счетоводен стандарт (GAAP).  И така: нека погледнем данните.

Американският производител на електрически автомобили Tesla изненадващо приключи първото тримесечие на печалба въпреки коронакризата. Чистата печалба е в размер на 16 млн. долара (14,7 млн. евро), както обяви компанията на технологичния милиардер Илон Мъск в сряда, след затварянето на пазара на Wall Street. Това е третото поредно тримесечие с печалба. Първоначално след обявяването на резултатите книжата на американската компания се повишиха с осем процента, предава Bloomberg.

През същия период на миналата година Tesla претърпя загуба от 702 милиона долара. Компанията увеличава приходите си с 32 процента до малко под 6 млрд. долара. Тримесечните данни бяха значително по-добри от очакваните от анализаторите.

Печалбата на компанията е много по-висока, отколкото би могла да се обясни със скока в продажбите на Tesla на кредити за емисии на парникови газове до 354 милиона долара, което е повече от двойно по-голям обем от средното за миналата година. Тези кредити също повишиха отчетения от Tesla брутен марж на продажбите на автомобили до 25,5% от 20%.

В писмото до акционерите Тесла подчертава, че коронакризата създава голяма несигурност по отношение на бъдещия бизнес. „Трудно е да се предвиди кога производствата на превозни средства и световната верига на доставки ще се върнат на предишните си нива", се казва в отчета. Ето защо понастоящем не са възможни надеждни прогнози за печалбата и паричния поток. Годишните прогнози ще се актуализират в следващия тримесечен отчет.

Tesla всъщност планира да достави над 500 000 автомобила тази година, спрямо 367 500 през предходната. Компанията продължава да вярва, че това е възможно дори ако пандемията на коронавируса породи съмнения относно амбициозната цел. Най-голямото предизвикателство вероятно е настоящото тримесечие, в което ограниченията пред автомобилната индустрия в световен мащаб се задълбочиха.

С увеличението на цената на акциите над 90 процента Tesla е един от малкото победители на борсата тази година. Но пандемията на коронавируса също създава проблеми на пионера на електромобилите. Tesla трябваше временно да спре производството в Китай и след това да затвори централната си фабрика в САЩ – във Фремонт. В допълнение продажбите също биха могли да пострадат от първоначалните ограничения, дължащи се на вируса.

В конферентния разговор с анализаторите след представянето на тримесечните данни Мъск избухна, когато стана дума за ограниченията за излизане в Калифорния. Според него това ще „заключи хората в домовете им и ще наруши техните конституционни права“. Който иска да остане у дома, не бива да бъде принуждаван да излиза, смята Мъск. „Но да кажеш на хората, че не могат да напуснат къщата си, че ще бъдат арестувани, това е фашизъм, това не е демократично“, заяви той.

В края на тирадата си Мъск поиска на хората да им бъде върната „тяхната проклета свобода". След това конференцията беше прекъсната за няколко минути.

Въпреки този натиск Tesla достави повече коли от очакваното. За трите месеца до края на март на клиентите бяха доставени почти 88 500 бройки, с 40 процента повече в сравнение с предходната година. Произведени са 102 672 автомобила. Мнозинството от тях са Model 3, с който Tesla иска да се утвърди на масовия пазар. Производството на компактния SUV Model Y трябва да се ускори през текущото тримесечие.

По отношение на своя първи европейски завод в Грюнхайде, близо до Берлин, където първият Model Y трябва да слезе от монтажната линия през 2021 г., Tesla смята, че се движи по график. Стартът на електрическия камион Tesla Semi отново е отложен. Корпорацията няма финансови проблеми при кризата - след увеличение на капитала през февруари Tesla приключи тримесечието с 8,1 милиарда долара парични резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
в насдаг ще реинвестираш!?!Не смяташ ли че е скъп - на ниво рекорд е. С около 20% безработица, -5%( засега, след изчислението може и -6% ? спад на БВП да кажем за месец... не мси се мисли в следващите мсеци... с -17% потребителски харчове... купувай насдаг - упех!Те и дивидентите ти ще секнат тая година( дано не е и в следващите) и леко главницата ти ще поизчезне ( ако не са центалните банки, а може и да се случи въпреки тях)Японското 30 годишно чудо на пазара е вече тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
И аз така :) Заложил съм на други като BMW, Mercedes, Toyota. Искам редовно да си получавам дивидента 3-4% и да го реинвестирам в насдак 100 примерно или просто да си го харча :) Рисково играя само на крипто !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
kane
преди 3 години
...направи плаче за шортиране! Пазар на стероиди, компания на стероиди. Който върви срещу Фед губи( засега )Вече има ДВГ 2 литра мотори с по 500-600-700 коня, които не отстъпват на тесла по бързина. Само че са много по евтини. Също така има по бързи от тесла като Порше на батерии. Също така има 4 пъти по евтини китайски коли на батерии от модел 3. Не виждам как Тесла ще оцелее в Китай. Там има към 200 местни ЕВ производителя, много по евтини от Тесла. Също така петрола ще е евтин за достатъчно дълго, за да фалира всички зомби компании( ако няма централни банки да подържат фалша). Все си мисля че тесла е заомби компания. Ти никога не е реализирала годишна печалба в историята си, а само тримесечни.Във филма планетата на хората се показва добива на кварц, силиции, кобалт, литии, въглища и пр. Няма нищо зелено в производството на батерии. Продажбите на автомобили са се сринали навсякъде по света. На всякакви автомобили, особенно на скъпите Ев, заради цената на петрола.Абсолютно бериш съм за тесла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
scott
преди 3 години
ИНТРИГАТА НА СЕЗОНЪТ!Мушеника Мъск иска задържане на акциите на 700, за да получи личния си бонус от 600 милки в акции. Миналия път успе да гушне големия БОНУС! Дали сега пак? То, верно, неговите инвеститори и фенове са ***, ама пък чак така да не вдяват? Пуканки, пангофки и ше гледам шоу тез дни. Мойто прогноза: ше успее мушеника и после - акциите даун. Обаче, дори бонус от 45-.500 милиона си е добър в тези времена. Не планирам покупка на падащи акциес, за да захрана мушеника мъск. Ше се чуствам като съучасник в крупен обир с ного коствени жертви, дори смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Браво на Тесларов! Явно китайската фабрика доста е издърпала. Добре че даде зор за да я построи навреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
pioner
преди 3 години
На хората да им бъде върната тяхната проклета свобода".Свободата да умрът на работните си места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ейй, какви са тия новини, бре, няма ли някоя новинка, как утре петролеца поскъпва до над 100 долара за барел, Северен Паток е завършен и работи, а малкото Пу, победило вируса и сега изнася ракети за НАСА? Айде малко поровете де, все нещичко ще се намери, че местния мyрзилаж съвсем увеси нос...Все нещо за някоя безаналогова технология ще се намери, някое реакторче, все нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ха ... ти да видиш ... изненадани ?! за пропусналите инфото нефтени фенове ... тесла са патентовали батерия издъжаща 4000 цикъла на зареждане , което прави около 1.000.000 мили без замяна на батерийният блок на автомобилите или живот около 20-30 години ... найс а ? а това как ще се отрази на бизнеса със съхранение на енергия те първа ще видим в бъдещите поръчки за мегабатерии ...специално за дядя вова ... следи на живо spaceX на 27 май ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още