IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen тества технология за триизмерно принтиране на автомобилни части

Концернът ще работи съвместно със Siemens и Hewlett-Packard

14:28 | 19.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Германската автомобилна група Volkswagen започна да сертифицира прототипни 3D принтирани структурни компоненти, като цели да произвежда  по 10 000 части годишно до 2025 г., съобщава Automotive News Europe.

Най-големият автомобилен концерн в Европа обединява сили със Siemens и Hewlett-Packard (HP), за да индустриализира 3D принтираща технология на структурни компоненти, които ще бъдат значително по-леки от конвенционалните им аналози, изработени от стомана. 

Volkswagen ще използва процес, известен като струя на свързващото вещество, за да произвежда компонентите в основния си завод във Волфсбург, Германия.

HP ще предоставя принтерите, а Siemens ще доставя производствения софтуер.

През 2018 г. автомобилният концерн заяви, че иска да започне масово производство на 3D отпечатани части, като започне с неструктурни елементи като рамките за регистрационния номер на автомобила.

При струята на свързващото вещество материалът се напръсква върху прахообразно легло, втвърдявайки напречното сечение на компонента, изграждайки го слой по слой.

Компонентът обикновено е проектиран с помощта на компютърно подпомогнат индустриален дизайн, или CAD софтуер, преди да бъде обработен от 3D принтера.

3D принтираните компоненти за рамката на предното стъкло във Volkswagen T-Roc вече са сертифицирани в завода на компанията в Оснабрюк, Германия.

Редуцирането на теглото при компонентите е ключово предимството на процеса, тъй като частите тежат по-малко от половината от теглото нат конвенционалните компоненти, изработени от ламарина.

Чрез процес на оптимизация, наречен влагане, VW е успял да измисли как да удвои броя на частите за една печатна сесия.

Volkswagen планира да използва това начинание за по-нататъшното си развитие и трупане на опит в 3D принтирането на компоненти и да види какви допълнителни елементи могат да бъдат произведени чрез този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още